Artikel geschreven door Werksite.nl

Solliciteren: interne vacature

Eén van de redenen waarom je bij je huidige werkgever in dienst bent getreden, is de kans op promotie. Iedereen wil groeien, zowel op persoonlijk als professioneel gebied. Zodra je voldoende ervaring hebt opgedaan in een baan, is het dan ook logisch dat je een tree hoger wilt staan en een functie met meer aanzien wilt.

Dit kun je bereiken door te solliciteren naar een interne vacature. Op die manier laat je aan je werkgever zien dat je loyaal en gemotiveerd bent. Voor de werkgever zelf is het aannemen van een interne kandidaat een stuk aantrekkelijk dan het in dienst nemen van een externe werkzoekende: het is goedkoper en ook heel wat makkelijk om jou in te werken dan iemand die het bedrijf en zijn werkwijzen nog niet kent.

Waar je rekening mee moet houden bij solliciteren
Interne vacature gezien? Houd er dan rekening mee dat je niet de enige bent die hierop solliciteert. Al heb je misschien een streepje voor op externe kandidaten, de concurrentie van interne kandidaten, jouw huidige collega's dus, zal het sterkst zijn. Ook kan het voorkomen dat je collega's zeggen niet van plan te zijn om te solliciteren op de interne vacature, maar het stiekem toch doen. Op dit soort momenten zijn zelfs je beste collega's niet te vertrouwen.

Tips voor het solliciteren naar een interne vacature
Hoe moet je solliciteren naar een interne vacature? Is daar een brief voor nodig of volstaat een gesprek met je chef? In veel gevallen wijkt een interne sollicitatieprocedure niet af van een externe procedure. Vooral bij grotere bedrijven zal er een e-mail rondgaan of op intranet een vacature worden geplaatst met een duidelijke functiebeschrijving en de vereisten van de kandidaten. Hieruit volgt dat het schrijven van een formele sollicitatiebrief, hoe goed je het management ook kent en hoe informeel jullie eventueel met elkaar omgaan, wel nodig is.

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

Open sollicitatie

Als je op zoek naar werk bent, heb je de keuze uit twee soorten sollicitaties: 'gesloten' en open so...

Artikel

Solliciteren: interne vacature

Eén van de redenen waarom je bij je huidige werkgever in dienst bent getreden, is de kans op promot...

Artikel

SOLLICITEREN: alle tips verzameld

Ondanks de vele pagina’s personeelsadvertenties in de zaterdagkranten, de vele vacaturesit...