Vraag

Aanpassen salaris na verandering in functie door ziekte

Helaas heeft mijn man Diabetes type 1 en mag hij geen nachtdiensten meer draaien. Momenteel is hij operator CAO Metalelektro in 3 ploegen. Zijn werkgever geeft aan dat er op dit moment geen andere functies beschikbaar zijn, behalve de functie Security Support Operator in dagdienst. Nu heeft dit niet zijn voorkeur, aangezien dat totaal ander werk is dan hij nu doet, maar ok als het zo is, dan is het zo. Neemt hij deze functie niet aan zouden ze spoor 2 moeten gaan opstarten. Nu is het zo dat hij financieel best een stuk achteruit gaat, de ploegentoeslag van 20% komt te vervallen, wat we begrijpen. Maar daarnaast is deze functie ook ingedeeld in een lagere loonschaal, dus daarmee wordt zijn basissalaris ook naar beneden aangepast. Persoonlijk vinden we dit niet netjes, voor iemand die inmiddels 19 jaar bij het bedrijf werkt. Maar daarnaast is onze vraag in hoeverre dat dit ook mag?

15-05-2023 Vraag van S.

Volgens het Nederlandse arbeidsrecht moet een werkgever zich inzetten om een zieke werknemer te re-integreren in passend werk. Dit betekent dat de werkgever moet proberen een andere functie aan te bieden die aansluit bij de mogelijkheden en capaciteiten van de werknemer, rekening houdend met de beperkingen als gevolg van ziekte. Het is echter belangrijk om op te merken dat er geen wettelijke verplichting is voor de werkgever om exact dezelfde salarisschaal aan te bieden in de nieuwe functie.

Wanneer een werknemer een andere baan wordt aangeboden als onderdeel van het re-integratieproces en het salaris lager is dan het oorspronkelijke salaris, is er geen duidelijke plicht voor de werknemer om automatisch akkoord te gaan met het lagere salaris. De werknemer heeft het recht om dit aanbod te overwegen en mag het afwijzen als hij van mening is dat het aangeboden salaris niet passend is. In dat geval kan de werknemer het gesprek aangaan met de werkgever om te onderhandelen over een passender salaris, gebaseerd op de aard van het nieuwe werk en de ervaring en kwalificaties van de werknemer.

Als de werknemer weigert akkoord te gaan met de aangeboden baan en het lagere salaris, kan dit gevolgen hebben voor de re-integratie-inspanningen. Het is belangrijk dat zowel de werkgever als de werknemer zich inzetten voor een constructieve oplossing en dat er mogelijkheden worden verkend om tot een overeenkomst te komen die voor beide partijen acceptabel is. Mochten er echter geen alternatieve oplossingen worden gevonden, kan dit uiteindelijk leiden tot een beƫindiging van het dienstverband, waarbij de werkgever de regels omtrent ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid moet volgen.

Voor de werkgever ook geen alternatief waar hij naar uit kijkt. Beide partijen hebben dus belang bij een constructief gesprek, waarbij beid wellicht wat water-bij-de-wijn kunnen doen. Ik ben echter geen jurist, alleen loopbaan adviseur. Mocht u geen rechtsbijstandverzekering hebben, dan is het toch raadzaam eerst nog even naar een arbeidsjurist te gaan. Het eerste gesprek is vaak informatief en gratis.

16-05-2023 Antwoord door Bob

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste re-integratiebureau

Wij vergelijken het aanbod voor re-integratie in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende re-integratietraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Re-integratie traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40