Vraag

Mag werkgever salaris veranderen gedurende re-integratie?

Mijn vrouw is sinds april 2014 aan het re-integreren als doktersassistente (hier heeft ze ook haar diploma voor). Vanaf januari 2014 zit ze in de ziektewet. Haar eigenlijke functie is operatie-assistente (ook gediplomeerd), 24 uur per week. Met de bedrijfsarts is afgesproken dat ze elke maand 1 uur meer gaat re-integreren. Vanaf september is dit 3 dagen van 5 uur en vanaf december in principe 3 dagen van 8 uur (dus weer 24 uur per week). Nu wil ze niet uitsluiten dat ze terugkeert als operatie-assistente maar de kans is niet super groot. Haar werkgever geeft nu aan dat als een vacature van doktersassistente beschikbaar komt ze hier op moet solliciteren en dan ook fors achteruit gaat in salaris. Als ze niet solliciteert dan mag ze ook niet meer re-integreren als doktersassistente. Ik vind dit een vreemde stelling van de werkgever en volgens mij is tijdens haar re-integratieperiode (die sowieso loopt tot 1 december) helemaal niet toegestaan om een lagere functie aan te moeten nemen met een veel lager salaris. Daarnaast is ze ook overeengekomen dat ze start met spoor 2 maar dat vindt ze prima. Graag een advies hierin.

07-11-2022 Vraag van Jeroen

Bij verzuim ivm ziekte heeft de werkgever een verplichte loondoorbetaling van 104 weken. Dit conform de CAO. In de zorg is dit in het 1e jaar 100% loon. Dit is 100% van de functie die je deed voordat je ziek werd. Inde CAO is bepaald dat in het 2e ziektejaar 70% wordt betaald. Solliciteert uw vrouw op de functie van doktersassistente binnen deze 104 weken dan blijft deze regeling van kracht. Het ziekenhuis zou dan moeten werken met een detachering tot einde van de 104 weken. Na die 104 weken kan het geformaliseerd worden. Dan ontslag als operatie assistente en nieuwe aanstelling als doktersassistente.
In deze situatie is het van belang om sowieso de wachttijd van 104 weken voor de WIA beoordeling te laten doorlopen omdat uw vrouw waarschijnlijk ongeschikt is voor het werk van operatie assistente en in die functie een hoger loon had en daarbij ook nog toeslagen die ze niet heeft in de functie van doktersassistente. Er is dan sprake van inkomensverlies ten gevolge van ziekte en of gebreken. Als dit meer is dan 35% dan heeft uw vrouw in de functie van doktersassistentie nog recht op een aanvulling vanuit de WIA.
Dat het ziekenhuis zegt dat ze moet solliciteren heeft er mee te maken dat de werkgever een inspanningsverplichting heeft om passend werk aan te bieden. Weigert uw vrouw dan is dat eigenlijk werkweigering en het UWV ziet dit als een gemiste kans op betaald werk en kan hier gevolgen aan verbinden. Is het loon lager dan het loon voordat je ziek werd dan blijft de inspanningverplichting bestaan om tijdens de 104 weken ziekte door te zoeken naar een baan met minder inkomensverlies dus een hoger loon. In dat geval gaat spoor 2 toch door.
Brigitte Gerringa gecertificeerd registerarbeidsdeskundige Intermit BV

07-11-2022 Antwoord door Brigitte

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste re-integratiebureau

Wij vergelijken het aanbod voor re-integratie in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende re-integratietraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Re-integratie traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40