Vraag

Kan ik binnen een Ziektewet traject al aangeven bij mijn werkgever dat ik binnen het bedrijf opzoek wil naar een andere baan. mijn huidige functie kan ik niet meer hervatten.

wil graag meewerken door het nu al aan te geven dat ik mijn huidige functie niet kan hervatten en de ziektewet tijd wil gebruiken om te kijken wat mijn mogelijkheden zijn. Dit ben ik in mijn vrije tijd al aan het onderzoeken, maar nu de stap om het kenbaar te maken op het werk. Ben bang dat ze mij willen pushen om mij in mijn huidige functie toch aan het werk te krijgen.

07-11-2022 Vraag van Sandra

Beste Sandra,

Alles kan, maar wat wil je hiermee bereiken? Wat maakt dat je je huidige functie niet kunt hervatten? Is je werkgever en de bedrijfsarts het daarmee eens? Of gaat het erom dat je je huidige functie niet meer wilt hervatten? Liever raad ik je aan je focus eerst te leggen op je herstel en in overleg te kijken of je jouw herstel op een andere plaats in de organisatie kunt doen, omdat dit beter voor je is, uiteraard in overleg met bedrijfsarts en werkgever. Mocht je niet meer terug willen in je functie, dan kun je na je herstel hierover een besluit nemen en hier actie op zetten. Bespreek dan jouw ontwikkelingswensen met je manager en inventariseer wat samen wat de mogelijkheden zijn, zowel intern als extern. Op beide fronten kun je gebruik maken van gecertificeerde loopbaanprofessionals die je verder kunnen helpen in dit ontwikkelproces. Op www.noloc.nl vind je deze op regio.

Ik wens je een goed herstel en een mooie ontdekkingstocht.

Hartelijke groet,
Marianne Elken
www.elkentalent.nl
info@elkentalent.nl
Noloc-gecertificeerd

07-11-2022 Antwoord door Marianne

Vond je dit antwoord nuttig?

Beste Sandra,
Je bent nu kennelijk al een tijdje arbeidsongeschikt. Je bent al een of meerdere keren bij de bedrijfsarts geweest. Als je langer dan 8 weken ziek bent dan is een een plan van aanpak opgemaakt gebaseerd op de probleemanalyse en advies van de bedrijfsarts. Wat is zijn mening hierin? Hij zal als eerste een indicatie moeten geven of jij al dan niet in de eigen functie kan hervatten. Als hij re-integratie in de eigen werkzaamheden al dan niet met aanpassingen niet meer mogelijk acht dan moet de arbeidsdeskundige beoordelen welke werkzaamheden jij nog kan verrichten. Ik ga ervan uit dat de bedrijfsarts er nog van uit gaat dat jij in jouw eigen functie kan hervatten. Natuurlijk kan je op zoek gaan naar een andere baan bij jouw huidige werkgever of bij een andere. Maar realiseer je dat jij je hebt verbonden om de huidige werkzaamheden bij jouw werkgever te verrichten. Ik heb het idee dat jij de ziektewet voor iets anders gebruikt dan waarvoor het bedoeld is. Dat jij kennelijk die werkzaamheden niet meer leuk vind of als te zwaar ervaart betekent nog niet dat de werkgever je daarin moet ondersteunen. Het kan toch geen pushen worden genoemd als de bedrijfsarts heeft geoordeeld dat jij in jouw eigen werk kan re-integreren en verder niemand dan jijzelf weet dat jij de werkzaamheden niet meer wil hervatten omdat jij die niet meer aankan. Doe de dingen om de juiste redenen en communiceer met de bedrijfsarts, casemanager en werkgever. En voorzover je het nog niet wist: een baan is een kostbaar bezit. Vooral nu.
Sterkte! Roland Bruinier www.svservicecenter.nl

07-11-2022 Antwoord door Roland

Vond je dit antwoord nuttig?

zoek vooral samenwerking met werkgever, bedrijfsarts en arbeidsdeskundige. Maak goede afspraken in een plan van aanpak. Dat moet eigenlijk al voor de 8ste week van de ziekte gemaakt worden. Als er al een conflict ontstaan is, probeer dan via mediation eruit te komen. sterkte en succes want zo´n proces kan heel veel stress op leveren.
Ton Vermin
Sollicitatielab

07-11-2022 Antwoord door Ton

Vond je dit antwoord nuttig?

Beste Sandra,

Je zit in de ziektewet en vandaar uit is je werkgever verplicht om een plan van aanpak op te stellen gericht op herstel en werkhervatting. Dit gaat vaak in samenspraak met de bedrijfsarts/arbodienst. je werkgever is verplicht zich in te spannen voor je re-integratie, op de eerste plaats naar je eigen functie en als dit duidelijk niet meer gaat naar een andere wel passende functie in de organisatie. Het is dan belangrijk dat er duidelijk gemaakt kan worden waarom terugkeer naar de oude functie niet meer mogelijk is, daarna kan er worden gekeken naar een andere functie. Dit proces heeft tijd nodig, en zo ook je herstel. Om kort te gaan je wilt te snel naar een oplossing. wellicht is het waardevol om een coach/loopbaanbegeleider te zoeken, die met je kan omschrijven waarom je niet meer terug kan naar je oude functie, waardoor je ziek bent geworden en welke factoren je moet vermijden of hoe je er beter mee om kan gaan. Dan heb je een goed document waarmee je in samenwerking met de bedrijfsarts en je werkgever op zoek kan gaan naar oplossingen en deze kan uitvoeren. Dus maak eerst je twijfels over terugkeer naar je eigen werkplek bespreekbaar en vraag om hulp bij dit proces. Succes! Want dit zijn vaak niet eenvoudige situaties en kijk uit dat je niet per ongeluk ontslag neemt voor je oude functie.
met vriendelijke groet,

Anita Smeding

07-11-2022 Antwoord door Anita

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste re-integratiebureau

Wij vergelijken het aanbod voor re-integratie in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende re-integratietraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Re-integratie traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40