Vraag

Mijn rechten en plichten bij outplacementtraject

Ik ben zonder goede voorlichting en aankondiging in een outplacementtraject geplaatst. Ik heb nu een vaste aanstelling, ben 55 jaar en al 13 jaar in dienst. Wat zijn mijn rechten en plichten bij outplacement?
Bij voorbaat bedankt.
Met vriendelijke groet,
Renate

07-11-2022 Vraag van Renate

Dag Renate,
Uiteraard heb je nog al jouw rechten als werknemer met een vaste aanstelling binnen de organisatie waar je werkt, recht op salaris, vakantiegeld etc. Het is wat lastig, op grond van jouw informatie, om in te achterhalen waarom je in een outplacementtraject bent geplaatst (boventallig, ontslag aangezegd etc). Dit maakt het ook lastig om in te schatten hoe groot jouw verplichting is om mee te werken aan het traject. Zeker ook omdat je in dit traject bent "beland" zonder goede voorlichting en aankondiging.
groet
Rob van Dijk
Raket Advies

07-11-2022 Antwoord door Rob

Vond je dit antwoord nuttig?

Beste Renate,

Het lijkt mij dat je, alvorens te besluiten of je een outplacement traject wilt eerste duidelijk van je werkgever moet vernemen wat de aanleiding is, en op welke basis je deelneemt in een dergelijk traject. Gaat het om een traject in het kader van een sociaal plan? en zo ja, welke afspraken zijn daarin dan gemaakt? Is er geen sociaal plan en ook geen aanleiding voor een collectief ontslagprocedure, dan zal er dus in de individuele arbeidsverhouding tussen jou en jouw werkgever gekeken moeten worden op welke basis en grondslag een dergelijk traject plaatsvindt. Daarbij geniet jij ontslagbescherming. Dat wil zeggen: je werkgever zal een ontslagvergunning bij het UWV of de kantonrechter moeten aanvragen. Voor het verkrijgen hiervan zijn een aantal strikte vereisten vastgelegd in de wet.
Zonder meer een outplacement traject aanbieden kan nooit leiden tot een formeel ontslag conform de wettelijke vereisten. Wel kan je werkgever door middel van een dergelijk traject aan te bieden bij UWV of kantonrechter aantonen dat hij/zij er alles aan doet om jou de kans te geven een nieuwe werkkring te vinden.
Is het volgen van een outplacement traject nu wel of niet verstandig? Dat hangt af van wat jij zelf wilt. Wil je koste wat kost bij je huidige werkgever blijven? Die kans lijkt nihil als eenmaal voor outplacement is gekozen door je werkgever. Of zie je mogelijkheden om met hulp van dit traject een nieuwe leuke baan te vinden? Overigens is een outplacement traject geen enkele garantie op een nieuwe baan, je zult vooral ook zelf aan de slag moeten, maar krijgt daar wel begeleiding bij hoe je jezelf het beste op de arbeidsmarkt kunt presenteren.
Mijn advies zou zijn: zorg dat je jezelf goed laat adviseren over je rechtspositie via een advocaat of bureau voor rechtshulp en neem daarover dan contact op met je werkgever (of laat dit doen). probeer helder te krijgen: Wat is de reden dat dit traject wordt ingezet? En wat zijn de alternatieven voor het ingezette traject? Stel je daarbij coöperatief op, maar kom wel voor je eigen recht op.
En mocht een outplacement traject passen in jouw wensen om een goede begeleiding naar nieuw werk te krijgen, dan kun je onder voorwaarden natuurlijk gewoon het traject instappen. Maar dit mag nooit opgevat worden als dat jij akkoord gaat met een ontslag, zonder dat daarbij aan de wettelijke voorwaarden is voldaan.
Ik wens je veel succes en sterkte.
Petra Otten
Arbeidsjurist en eigenaar CoachingCareers
www.coachingcareers.nl

07-11-2022 Antwoord door Petra

Vond je dit antwoord nuttig?

Hallo Renate,
het is op basis van jouw informatie m.i. onvoldoende mogelijk om je een goed advies te geven. zoals reeds in de eerdere reacties is benadrukt, is het niet duidelijk welke informatie jou is verstrekt. Het is van belang om dit goed te analyseren, alvorens stappen richting de werkgever te nemen. Werkgevers zijn aan regels gebonden t.a.v. het inzetten van een outplacement. Omdat het inzetten van dergelijke trajecten voor werkgevers kan leiden tot grote financiële consequenties, gaat men vaak strategisch te werk om vooraf ingedekt te zijn. Soms laat men zich juridisch voorlichten voordat men het "spel" gaat spelen. het lijkt me voor jou vooral van belang om feiten van de "voorlichting" op een rijtje te zetten en je daarin verder door een deskundige te laten informeren of zelfs begeleiden om de valkuilen te ontwijken. Ook al mag je rechten hebben, de laatste ontwikkelingen t.a.v. de rechtspraak zijn nogal uiteenlopend en het is niet zeker wat hun oordeel is. voorkom in ieder geval dat er kan worden ingezet op het niet mee willen werken.

succes
Henk Koning
3Dnet consultancy

07-11-2022 Antwoord door H

Vond je dit antwoord nuttig?

Beste Renate,
Ik sluit me aan bij de voorgaande reacties en vraag je om meer informatie te verstrekken op welke grond je in een outplacementtraject bent geplaatst. Geplaatst worden in een outplacementtraject klinkt definitief en niet vrijwillig. Dat kan en mag alleen op bedrijfseconomische gronden en onder voorwaarden bij reorganisaties, waarbij een sociaal statuut in werking treedt en je boventallig bent verklaard. Maar is dat ter sprake of bedoel je re-integratie spoor 2, doordat je langer dan 1 jaar ziek bent en binnen de organisatie geen vervangende werkplek (transitie) voorhanden is of geen vervangend werk (therapeutische basis) aangeboden kan worden?

07-11-2022 Antwoord door André

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste outplacementbureau

Wij vergelijken het outplacement aanbod in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende traject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Outplacement traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40