Vraag

Outplacementtraject

Mijn werkgever en ik zijn beidde tot de conclusie gekomen dat er geen toekomst is binnen het bedrijf waar ik nu werkzaam ben. Loop al een hele tijd met de gedachte om wat anders te zoeken, heb dit natuurlijk wel voor mezelf gehouden. Door omstandigheden is dit toch naar buiten gekomen. Mijn werkgever zegt mij wel te willen helpen door mij een outplacementtraject aan te bieden. Of zij dit echt doen is nog onzeker aangezien ik er pas 4 jaar werk en dat volgens hun te kort is om een hoop geld aan uit te geven. Ik heb een vast contract en nu willen zij mij ongeacht of het outplacementtraject doorgaat of niet een einddatum stellen. Mag dit zomaar? Kunnen zij dit doen zolang ik mijn werk gewoon naar behoren uitvoer? Ik heb zelf in gedachten wanneer ik een andere baan vindt dan nemen we afscheid. En dat heb ik ook een aantal keer duidelijk gemaakt. Ik ben bang dat ik straks iets onderteken waarmee ik mijn eigen flessen ingooi en straks zonder inkomen kom te zitten. Wat moet ik doen?

07-11-2022 Vraag van desiree

Beste Desiree,

Wat een lastige situatie voor je. Op basis van de beschikbare informatie wil ik het volgende opmerken. Je stelt dat de werkgever een outplacement traject te duur vindt. In welke bedragen denkt hij dan? Daarbij is natuurlijk een vast contract aan de orde en deze is wel te ontbinden, maar daarvoor moeten dan wel heel duidelijke redenen voor aangevoerd worden. Als je bijvoorbeeld niet volgens bepaalde normen zou voldoen dan moet daar wel een heel traject van dossiervorming e.d. aan vooraf zijn gegaan om zomaar vast te stellen dat je dus ontslagen wordt. Je moet niks ondertekenen zo lang niet exact duidelijk is welke 'koers' de werkgever wil varen. Ga nog eens om tafel met je werkgever om alles goed in kaart te krijgen.

Wil je meer informatie, dan mag je uiteraard altijd mailen.
Kijk ook even op onze website, want voor elke medewerker en werkgever hebben wij een passende/ betaalbare outplacement oplossing.

Succes gewenst.

Roy Derksen
Aspect Organisatie & Advies
www.aspect-organisatieenadvies.nl

07-11-2022 Antwoord door Roy

Vond je dit antwoord nuttig?

Uw eerste zin is wel een belangrijke. Feitelijk zijn jullie beiden van mening dat afscheid nemen het beste is. U weet het van uw werkgever, en uw werkgever weet het nu per abuis ook van u. Ik ben zowel werkzaam als interim P&O adviseur als uitvoerder van outplacement-trajecten. Als ik mij verplaats in de werkgever kan ik mij voorstellen dat ze aansturen op een afscheid, mogelijk met outplacement en mogelijk een beëindigingsovereenkomst met wederzijds goedvinden om uw uitkering "veilig te stellen". Maar om uw vraag te beantwoorden: afscheid kan niet zomaar afgedwongen worden maar ik vind het ook niet realistisch te veronderstellen dat u alleen bepaalt wanneer u vertrekt. U hebt tenslotte ook (onbedoeld) een signaal afgegeven geen toekomst te zien binnen het bedrijf.

Vriendelijke groet,

Hans Huberts
Goedezet!
06-20102320

07-11-2022 Antwoord door Hans

Vond je dit antwoord nuttig?

Hallo Desiree,

Ik sluit me helemaal aan op bovenstaande. Je hebt uiteraard rechten en plichten binnen het arbeidsrecht. Laat je daar goed over informeren. Het zijn niet hele grote bedragen wanneer je nog maar 4 jaar werkzaam bent voor het bedrijf. Gezien de situatie lijkt het mij verstandig om in gesprek te blijven met je werkgever dat kan ook schriftelijk of met ondersteuning van een derde.
Probeer tot elkaar te komen en een outplacement traject kan daar heel zinvol in zijn.

Succes met je vervolgstappen.

Met hartelijke groet,
Esther Smeenge
Bureau voor creatieve loopbaanbegeleiding
www.levenenjeloopbaan.nl

07-11-2022 Antwoord door Esther

Vond je dit antwoord nuttig?

Beste Desiree,
Ik ben het met bovenstaande reacties volledig eens. Hoe een outplacement traject er inhoudelijk uitziet hangt af van het budget en waar iemand behoefte aan heeft. Mijn advies is om eens met een bureau bij je in de buurt te gaan praten,; iemand waar je vertrouwen in hebt. Bij de meeste organisaties is zo'n gesprek kosteloos. De organisatie kan je dan een advies geven wat de mogelijkheden zijn binnen een bepaald budget. Dit zou je dan met je werkgever kunnen bespreken. Probeer zelf de regie in handen te houden.
Ook het inwinnen van (juridisch)advies zou ik je aanbevelen. Dit kan al via een rechtsbijstandsverzekering (als je die hebt).

Al met al een vervelende situatie. Probeer het toekomstperspectief niet uit het oog te verliezen: het is namelijk ook een nieuwe kans!

Succes!

Eva Dijkema-Stolk, Loopbaanadviseur
Vos Opmaat Consultancy, Groningen
www.vosopmaat.nl

07-11-2022 Antwoord door Vos

Vond je dit antwoord nuttig?

Beste Desiree en collega's,

Wat een moedige stap om er voor te kiezen om uit elkaar te gaan. Uiteraard moet de zakelijke kant van deze scheiding goed worden geregeld en worden onderhandeld met je werkgever. Het kan helpen om hiervoor een professionele persoon mee te nemen, welke kan helpen een vaststellingsovereenkomst op te stellen, waarin staat geregeld hoe je uit elkaar gaat en onder welke voorwaarden. Vooral als je het niet gewend bent om te onderhandelen zou ik je dit aanraden. Zelf ga ik vaak mee naar een scheidingsgesprek en bereid met mijn klant de onderhandeling goed voor. Zowel jij zelf als het bedrijf heeft er belang bij om op een goede manier uit elkaar te gaan. Tevreden ex-werknemers zijn immerseer waardevol!

Onderstaand de nieuwe afspraken zoals gemaakt in het reageer akkoord geldend van af 2013:

Hervorming ontslagrecht

Afgelopen maandag hebben de fracties van de VVD en de PvdA hun akkoord gegeven op het regeerakkoord. Daarmee is de coalitie tussen de VVD en de PvdA een feit. Met name de hervorming van het ontslagrecht is voor u als P&O’er van belang.

Preventieve ontslagtoets vervalt
De ontslagroute via UWV blijft gehandhaafd. De route via de kantonrechter (de preventieve ontslagtoets) vervalt. UWV moet ontslagaanvragen binnen vier weken behandelen (dat is nu zes). UWV zal dezelfde toetsingscriteria blijven hanteren voor ontslag wegens bedrijfseconomische redenen. Nadat UWV zijn advies heeft gegeven over de ontslagzaak kan de werknemer de rechter vragen een ontslagvergoeding toe te kennen. Deze zal een vergoeding toekennen wanneer het ontslag onterecht is of als het ontslag voornamelijk aan de werkgever te wijten is. De ontslagvergoeding bedraagt maximaal een half maandsalaris per dienstjaar, met een maximum van € 75.000.

Transititebudget
Bij ontslag, en ook bij het eindigen van een tijdelijk contract, zullen werkgevers een transitiebudget moeten betalen. Het transitiebudget bedraagt een kwart maandsalaris per dienstjaar, met een maximum van vier maandsalarissen. Deze regel geldt alleen bij werknemers die één jaar of langer in dienst zijn. Het budget moet worden gebruikt om de arbeidsmobiliteit van de werknemer te vergroten.

Ww-duur aangepakt
De maximale duur van de Ww-uitkering wordt volgens de kabinetsplannen per 1 juli 2014 voor nieuwe gevallen teruggebracht tot twee jaar. Het eerste jaar is het uitkeringsbedrag gerelateerd aan het laatstverdiende loon, het tweede jaar wordt de uitkering teruggebracht tot 70% van het wettelijk minimumloon. Werkgevers gaan vanaf 2014 hogere Ww-premies betalen. Het eerdere plan om de eerste zes maanden de Ww-uitkering door de werkgever te laten betalen gaat niet door.

07-11-2022 Antwoord door Anita

Vond je dit antwoord nuttig?

Beste Desiree,

Ontslag is in ons land aan regels gebonden. Ontslag met wederzijds goedvinden kan alleen onder bepaalde voorwaarden plaatsvinden, zie onderstaande info van de UWV-site:
Ontslag met wederzijds goedvinden
Zijn u en uw werknemer het eens over het ontslag? Dan kunt u afspreken om in onderling overleg het dienstverband te beëindigen. Dit heet ook wel ontslag met wederzijds goedvinden. De belangrijkste kenmerken van dit type ontslag zijn:

U of uw werknemer stelt voor om het dienstverband te beëindigen.
U en uw werknemer zijn het met elkaar eens over het ontslag. U wilt dus allebei dat het dienstverband eindigt.
U bent het samen ook eens over de financiële afhandeling van het ontslag. Bijvoorbeeld over de hoogte van de ontslagvergoeding.
In dit geval heeft u geen toestemming nodig van UWV om uw werknemer te mogen ontslaan. Ook hoeft u niet naar de kantonrechter om toestemming te vragen. Na het ontslag moet uw werknemer direct op zoek naar nieuw werk. Lukt dit niet, dan kan hij bij UWV een WW-uitkering aanvragen.

Het lijkt er op dit moment nog niet op dat jullie het samen eens zijn over de financiele afhandeling. Dan moet een ontslagvergunning aangevraagd worden bij UWV of kantonrechter. En deze kijken meestal ook naar de inspanning die de werkgever heeft verricht om de werknemer aan ander werk te helpen.
Er kan dan zelfs een loonsanctie worden opgelegd en dat is zeer nadelig voor je werkgever. Een outplacementtraject is dus in jullie beider voordeel.
Als je meer wilt weten kan je je licht opsteken bij UWV en eventuele vragen kan je me stellen via onderstaand e-mailadres. In elk geval succes!
Vriendelijke groet,
Liesbeth Overdijk
elan@bureau-elan.nl
www.bureau-elan.nl

07-11-2022 Antwoord door Liesbeth

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste outplacementbureau

Wij vergelijken het outplacement aanbod in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende traject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Outplacement traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40