Artikel geschreven door Werksite.nl

Outplacement na vaststellingsovereenkomst bij ontslag

Gedwongen ontslag om welke reden dan ook is nooit leuk, maar het biedt wél kansen om naar een andere baan op zoek te gaan. Als je met je werkgever akkoord gaat met het ontslag, dan is het verstandig om een vaststellingsovereenkomst (VSO) op te stellen. Het gaat dan om ontslag met wederzijds goedvinden. Met zo'n VSO hoeft een werkgever voor het ontslag geen toestemming aan de kantonrechter te vragen of een ontslagprocedure via het UWV op te starten. Je maakt samen met je werkgever afspraken, die formeel worden vastgelegd in de VSO. Vanzelfsprekend behoud je het recht op WW-uitkering.


Wil je persoonlijk geadviseerd worden over dit onderwerp? 
Neem contact op met de klantenservice van Werksite via 085 - 40 195 40.

 

Zonder arbeidsconflict uit elkaar

Het doel van een vaststellingsovereenkomst is dat je zonder arbeidsconflict afscheid van je oude werkgever neemt. Er kunnen meerdere redenen ten grondslag liggen aan het feit dat je ontslagen wordt. De meest gangbare is die van reorganisatie, waarna er geen plek meer is voor jou. Ook wanneer het economisch niet meer voor de wind gaat, kan een reden zijn om afscheid van medewerkers te nemen. Soms veranderen werkprocessen zo ingrijpend, dat het niet haalbaar is om jou in dienst te houden. Ook het vervallen van een functie door automatisering is een veel gehoorde reden voor ontslag. Bij reorganisatie komt het vaak voor, dat er voor een specifieke functie teveel medewerkers beschikbaar zijn. Er wordt dan een gekozen wie er mag blijven en van wie afscheid genomen wordt.

 

Mediation

Aan een VSO gaat vaak een heel traject vooraf, waarin sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie. In dat geval wordt er met behulp van mediation gekeken wat de beste oplossing voor beide partijen is. Een erkend mediator kan beide partijen weer bij elkaar brengen, door hen gezamenlijke afspraken te laten maken. Lukt dit niet, dan eindigt het mediation-traject en wordt er een vaststellingsovereenkomst opgesteld waarmee beide partijen akkoord gaan.
Bedenk altijd goed of er in de vaststellingsovereenkomst voldoende rekening is gehouden met al jouw belangen. Ook de voorwaarden voor het ontslag moeten in de vaststellingsovereenkomst terugkomen. Eenmaal door jou ondertekend zijn bepaalde afspraken namelijk niet meer zo gemakkelijk terug te draaien. Een arbeidsrechtadvocaat kan je hier eventueel bij helpen.

 

 

Onderhandelingspositie

Bij ontslag is het van groot belang dat er een aantal verplichte onderdelen in de VSO zijn opgenomen. Bij ontslag gaat het om een beëindigingovereenkomst. Zodoende dat de einddatum van de arbeidsovereenkomst van cruciaal belang is. In de meeste gevallen vormt een ontslagvergoeding het belangrijkste onderdeel van de hele overeenkomst. Daarnaast worden bedragen van het transitiebudget en/of het outplacementbudget in de VSO opgenomen. Hoe langer je bij een werkgever in dienst ben geweest, hoe hoger je transitiebudget. 


Als werknemer heb je overigens een goede onderhandelingspositie en kun je voorwaarden stellen aan de vaststellingsovereenkomst voordat je ermee instemt. Het gaat om wederzijds goedvinden, waarbij het belangrijk is dat je niet voor verrassingen komt te staan. 

 

Hieronder staan de belangrijkste onderdelen en aandachtspunten van een VSO voor je op een rijtje:

 1. 1. De reden van ontslag en eventuele opzegtermijn; van groot belang voor het veiligstellen van jouw WW-uitkering
 2. 2. De termijn waarop je arbeidsovereenkomst definitief eindigt
 3. 3. Eventuele vrijstelling van werk tot de ontslagdatum
 4. 4. De hoogte van je ontslagvergoeding
 5. 5. De hoogte van een transitievergoeding, waarmee je bijvoorbeeld opleiding en/of training kunt betalen
 6. 6. De hoogte van een mogelijk extra budget voor outplacement / loopbaancoaching
 7. 7. Afspraken die gelden tot de ontslagdatum, zoals uitbetaling van vakantiegeld en een eindafrekening
 8. 8. Eventuele bijlage voor kosten voor rechtsbijstand
 9.  

Verder zijn er nog een aantal algemene afspraken die in de vaststellingsovereenkomst moeten worden vastgelegd. Denk aan eventuele bonussen, winstdelingen of een 13e maand. Houd er ook rekening mee om een getuigschrift te vragen aan je werkgever, die je als referentie bij sollicitaties kunt gebruiken. Maak ook duidelijke afspraken over de termijn waarop je zogenoemde bedrijfseigendommen gaat teruggeven, zoals laptop, telefoon en leaseauto.

 

Outplacementtraject

Het is prettig als er in de vaststellingsovereenkomst een budget is opgenomen voor outplacement. Doorgaans gaat het om een budget tussen € 1.500,- en € 4.500,-. Een goed outplacementtraject kost gemiddeld €3.500-. Het is verstandig om een aantal offertes van outplacementbureaus te vergelijken!

Met een outplacementtraject krijgt je de kans om gericht naar ander werk op zoek te gaan. Een dergelijk traject wordt ook loopbaancoaching genoemd of 'betaalde heroriëntatie op de arbeidsmarkt'. Het is zelfs mogelijk om naar een baan in een andere richting of branche te zoeken. Over het algemeen maakt outplacement deel uit van een sociaal plan bij reorganisatie. Bij gedwongen ontslag voor meerdere medewerkers dient een bedrijf een dergelijk traject aan te bieden.

 

 

Voordelen van outplacement

In veel gevallen geven ontslagen medewerkers aan, dat ze er al over na dachten om naar een andere baan uit te kijken. Vaak lukt dit zelfstandig niet of is de stap te groot om een vaste baan met alle prettige randvoorwaarden en zekerheden zomaar los te laten. Een outplacementtraject dat voortvloeit uit ontslag met wederzijds goedvinden, biedt een nieuwe kans op een carrièreswitch. Daarnaast brengt outplacement nog meer voordelen met zich mee:

 • - Je wordt "verplicht" gesteld om een goed dagritme aan te houden en elke dag gericht met doelen en to-do lijstjes te werken, wat jou stimuleert in je zoektocht naar nieuw werk.
 • - Je gaat werken aan je zelfvertrouwen; gedwongen ontslag doet wat met je en het is goed om zelfverzekerd weer aan de slag te gaan.
 • - Je ontdekt waar je goed in bent en waar je kansen liggen en hoe je jouw zwaktes kunt ombuigen naar sterke punten.
 • - Je vergroot de kans op het snel vinden van een nieuwe baan. Je gaat namelijk zo snel mogelijk aan de slag en je wacht niet tot de daadwerkelijke ontslagdatum. Ook als je vrijgesteld bent van werk tot die tijd, doet het outplacementbureau er alles aan om jou meteen te stimuleren met het traject te starten.
 • - Van uitstel komt immers uitstel en vanuit een werkende positie is het beter dan vanuit een werkloze positie te solliciteren.
 • - Je hebt de kans om nu volledig te focussen op een baan die goed bij je past en waar je volop doorgroeimogelijkheden hebt. Een outplacementtraject helpt je met het maken van een frisse start.
 • - Je krijgt hulp bij het opstellen van sollicitatiebrieven en CV.
 • - Je gaat oefenen met het voeren van sollicitatiegespreken en leert jezelf goed profileren.

 

Transitiebudget en vergoeding

Na ontslag heb je wettelijk recht op een transitiebudget. Voorheen heette dit een ontslagvergoeding, die werd berekend op basis van de gewerkte jaren. Een transitiebudget kun je gebruiken voor opleidingen, trainingen, workshops of voor outplacement of loopbaancoaching. Dat is mooi, maar het is verstandig om in de VSO naast het verplichte transitiebudget ook voor een extra outplacementbudget te onderhandelen. Daardoor kun je het transitiebudget volledig besteden aan een opleiding die je graag wilt volgen en die jouw positie op de arbeidsmarkt gaat versterken.


De hoogte van het transitiebudget is afhankelijk van de hoeveelheid dienstjaren. Er wordt dan uitgegaan van 1/3 van jouw maandsalaris per dienstjaar. Als je langer dan 10 jaar bij dezelfde werkgever hebt gewerkt, heb je zelfs recht op een half maandsalaris per dienstjaar. De vergoeding kent een maximum van € 76.000,- of het jaarsalaris, wanneer dat hoger is dan dit bedrag.


Wel zijn er een aantal voorwaarden aan het transitiebudget gekoppeld. Allereerst moet je 2 jaar of langer in dienst zijn geweest. Ten tweede mag het ontslag niet aan jou verwijtbaar zijn. Andersom kan de kantonrechter bij ernstige verwijtbaarheid aan de werkgever, een aanvullende vergoeding toekennen aan jou als ontslagen medewerker. Ook wordt er geen transitiebudget toegekend bij faillissement, als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt of als je jonger bent dan 18 jaar en maximaal 12 uur per week werkte.

 

Scholing én outplacement

Naast het transitiebudget kun je er ook op aansturen dat er in de vaststellingsovereenkomst een outplacementbudget wordt opgenomen. Dat maakt het mogelijk om het transitiebudget volledig aan scholing te besteden. Na gedwongen ontslag is het heel gangbaar dat er een outplacementtraject wordt ingezet. Je hebt dan meer kans op het vinden van een leuke nieuwe baan en je wordt gestimuleerd om hier actief naar te zoeken. Houd er rekening mee dat jouw werkgever de kosten van outplacement mag aftrekken van het transitiebudget. Als je daar niet mee akkoord gaat, onderteken dan niet de VSO maar onderhandel voor twee aparte budgetten.

 

Vergelijk outplacementbureaus

Weet dat je als ontslagen medewerker keuzevrijheid hebt. Soms schrijven bedrijven al een outplacementbureau in de vaststellingsovereenkomst voor, waarmee zij goed samenwerken. Het gaat echter om jouw toekomst en een outplacementtraject heeft alleen kans van slagen als jij je er prettig bij voelt. Laat daarom in de VSO opnemen dat jij zelf een outplacementbureau gaat uitkiezen dat jou gaat begeleiden. De kans op een nieuwe baan neemt daardoor aanzienlijk toe. 
 

Via Werksite heb je de mogelijkheid om heel gericht naar een passend outplacementbureau of een loopbaancoach te zoeken. Werksite heeft een groot landelijk netwerk, waarbij meer dan 1.200 erkende outplacementbureaus en loopbaancoaches zijn aangesloten. Als je contact opneemt, dan krijg je eerste een kort kennismakingsgesprek. Op basis daarvan ontvang je gratis 3 offertes van geschikte bureaus waaruit je kunt kiezen. De meeste outplacementbureaus en loopbaancoaches bieden vervolgens de mogelijkheid voor een gratis intake. De keuze ligt vervolgens bij jou.


Wil je meer weten? 

Neem contact op met de klantenservice van Werksite via 085 - 40 195 40. Wij staan je graag te woord.

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

Advies om outplacementbureaus te vergelijken

Wij krijgen vaak vragen van bezoekers over het vinden van het best passende outplacementbureau. Het ...

Artikel

Werkloos door faillissement, waar kun je op rekenen?

Werkloos door faillissement: als werknemer kun je overvallen worden door het faillissement van het b...

Artikel

Ontslagvergoeding en outplacement

Als je met je werkgever overeenkomt dat het niet meer mogelijk is om het dienstverband voort te zett...

Artikel

Berekenen transitievergoeding

Als je ontslagen wordt door wat voor reden ook, dan heb je recht op een vergoeding. Afhankelijk van ...

Artikel

Wat is outplacement?

Wanneer je werkgever vanwege een arbeidsconflict of reorganisatie je contract gaat beëindigen, is d...

Artikel

Outplacementtraject: kosten

Door allerlei oorzaken kan uw arbeidscontract worden ontbonden. Misschien heeft u een conflict met u...

Artikel

Persoonlijk advies bij Outplacement

Mag jij een outplacementtraject starten, maar heb je geen idee hoe je een goed bureau vindt? Wij los...

Artikel

Outplacement na vaststellingsovereenkomst bij ontslag

Gedwongen ontslag om welke reden dan ook is nooit leuk, maar het biedt wél kansen om naar een ander...

Artikel

Wat is een outplacementtraject?

Wanneer er ontslag voor je dreigt door bijvoorbeeld een arbeidsconflict of reorganisatie, zul je je ...