Artikel geschreven door Werksite.nl

Advies om outplacementbureaus te vergelijken

Wij krijgen vaak vragen van bezoekers over het vinden van het best passende outplacementbureau. Het maken van een keuze blijft een persoonlijke overweging. Maar we delen graag de belangrijkste tips om tot een goede keuze te komen.

 

Bij het vergelijken van offertes van outplacementbureaus zijn er verschillende belangrijke aspecten waar je op moet letten. Hier zijn enkele punten om rekening mee te houden:

 

1. Expertise en ervaring: Kijk naar de expertise en ervaring van het outplacementbureau. Hoe lang zijn ze al actief in de branche? Hebben ze ervaring met het begeleiden van mensen in jouw vakgebied of met vergelijkbare achtergronden?

2. Dienstverlening en programma's: Vergelijk de aangeboden diensten en programma's van de outplacementbureaus. Wat is de duur van het programma? Welke specifieke stappen en activiteiten omvat het? Bieden ze individuele begeleiding, workshops, loopbaanadvies, sollicitatietraining of andere ondersteuning aan?

3. Begeleiding en ondersteuning: Vraag naar de begeleidingsmethoden en -stijlen die het outplacementbureau hanteert. Hoe vaak en hoe lang kun je individuele sessies verwachten? Bieden ze ook ondersteuning bij het opstellen van een CV, het schrijven van sollicitatiebrieven en het voorbereiden van sollicitatiegesprekken?

4. Netwerk en connecties: Informeer naar het netwerk en de connecties van het outplacementbureau. Hebben ze contacten met potentiële werkgevers in jouw branche? Hebben ze een bewezen staat van dienst in het plaatsen van mensen bij nieuwe werkgevers?

5. Succesratio: Vraag naar de succesratio van het outplacementbureau. Wat is het percentage mensen dat na het volgen van het programma succesvol een nieuwe baan vindt? Kunnen ze referenties of getuigenissen van eerdere cliënten verstrekken?

6. Kosten: Vergelijk de kosten van de verschillende outplacementbureaus. Wat is het tarief en wat is inbegrepen in de prijs? Zijn er extra kosten waar je rekening mee moet houden?

7. Maak een lijst van jouw specifieke behoeften: Voordat je begint met het vergelijken van offertes, is het handig om een lijst te maken van jouw specifieke behoeften en doelen. Wat zoek je precies in een outplacementbureau? Welke aspecten zijn voor jou het belangrijkst? Door duidelijk te definiëren wat je verwacht, kun je beter beoordelen of een bureau aan jouw behoeften voldoet.

8. Plan een kennismakingsgesprek: Het is vaak nuttig om een kennismakingsgesprek te plannen met de outplacementbureaus die je overweegt. Dit geeft je de mogelijkheid om meer te weten te komen over hun aanpak, de mensen achter het bureau en om vragen te stellen die voor jou belangrijk zijn. Een persoonlijk gesprek kan je ook helpen om te beoordelen of er een goede klik is tussen jou en het bureau.

9. Vraag om referenties en getuigenissen: Aarzel niet om referenties en getuigenissen te vragen aan het outplacementbureau. Ze zouden in staat moeten zijn om je contactgegevens te geven van eerdere cliënten die bereid zijn om hun ervaringen te delen. Dit kan je helpen om een beter beeld te krijgen van de resultaten en de tevredenheid van eerdere cliënten.

10. Controleer de reputatie en online aanwezigheid: Doe wat onderzoek naar de reputatie van het outplacementbureau. Bekijk hun website, zoek naar recensies of ervaringen van andere cliënten, en kijk of er eventuele klachten zijn ingediend bij relevante instanties. Een sterke online aanwezigheid en positieve feedback van eerdere cliënten kunnen wijzen op betrouwbaarheid en kwaliteit.

11. Vergelijk de contractvoorwaarden: Let goed op de contractvoorwaarden en zorg ervoor dat je deze begrijpt voordat je een definitieve beslissing neemt. Let op zaken zoals de duur van het programma, eventuele extra kosten, de annuleringsvoorwaarden en de mogelijkheid om het programma aan te passen aan jouw specifieke behoeften.

12. Vertrouw op je intuïtie: Naast alle objectieve factoren, is het belangrijk om ook te vertrouwen op je intuïtie en gevoel. Hoe voel je je tijdens het kennismakingsgesprek? Heb je het gevoel dat het bureau echt begrijpt wat jij nodig hebt en dat ze jou kunnen ondersteunen bij jouw loopbaantransitie? Vertrouwen hebben in het bureau waar je voor kiest, is essentieel voor een succesvolle samenwerking.

 

 

Daarnaast zijn er nog specifieke vragen die je kunt stellen aan de outplacementbureaus:

- Wat is jullie aanpak bij het begeleiden van cliënten?
- Kunnen jullie een voorbeeld geven van een succesverhaal van een cliënt?
- Hoe lang duurt het gemiddeld voordat cliënten een nieuwe baan vinden?
- Hebben jullie contacten met werkgevers in mijn branche?
- Wat is jullie visie op loopbaanontwikkeling en het vinden van passend werk?

 

Het is belangrijk om een goed beeld te krijgen van de diensten, aanpak, ervaring en resultaten van het outplacementbureau voordat je een beslissing neemt. Het is ook aan te raden om referenties te raadplegen en eventueel in contact te komen met voormalige cliënten om hun ervaringen te horen. Door deze adviezen te volgen en grondig onderzoek te doen, kun je een weloverwogen beslissing nemen bij het vergelijken van offertes van outplacementbureaus. Op deze pagina kan je snel drie offertes ontvangen voor outplacement: www.werksite.nl/outplacement/offerte.

 

Heb je persoonlijke hulp nodig bij het vergelijken of vinden van outplacementbureaus? De adviseurs van Werksite helpen je gratis en vrijblijvend. Bel naar telefoonnummer 085 - 40 195 40, of vul onderstaand formulier in.

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

Werkloos door faillissement, waar kun je op rekenen?

Werkloos door faillissement: als werknemer kun je overvallen worden door het faillissement van het b...

Artikel

Persoonlijk advies bij Outplacement

Mag jij een outplacementtraject starten, maar heb je geen idee hoe je een goed bureau vindt? Wij los...

Artikel

Ontslagvergoeding en outplacement

Als je met je werkgever overeenkomt dat het niet meer mogelijk is om het dienstverband voort te zett...

Artikel

Wat is een outplacementtraject?

Wanneer er ontslag voor je dreigt door bijvoorbeeld een arbeidsconflict of reorganisatie, zul je je ...

Artikel

Berekenen transitievergoeding

Als je ontslagen wordt door wat voor reden ook, dan heb je recht op een vergoeding. Afhankelijk van ...

Artikel

Outplacementtraject: kosten

Door allerlei oorzaken kan uw arbeidscontract worden ontbonden. Misschien heeft u een conflict met u...

Artikel

Outplacement na vaststellingsovereenkomst bij ontslag

Gedwongen ontslag om welke reden dan ook is nooit leuk, maar het biedt wél kansen om naar een ander...

Artikel

Wat is outplacement?

Wanneer je werkgever vanwege een arbeidsconflict of reorganisatie je contract gaat beëindigen, is d...

Artikel

Advies om outplacementbureaus te vergelijken

Wij krijgen vaak vragen van bezoekers over het vinden van het best passende outplacementbureau. Het ...