Artikel geschreven door Your Mindset Academy

Zo krijg je meer helderheid in je hoofd

Hoe verschillend onze levens ook zijn, we zullen allemaal één ding willen en dat is helderheid in ons hoofd. We willen vooruitgaan met een doel en integriteit. We willen zonder twijfel vol achter onze keuzes en handelingen kunnen staan. En om daar achter te komen, zullen we onszelf altijd vragen blijven stellen. Of je leven nu een grote chaos is of perfect gestroomlijnd. Wel zullen de vragen heviger worden wanneer je jouw comfort zone probeert te vergroten, je grenzen probeert te verleggen. Wellicht zullen er dan de hele dag allemaal vragen in je hoofd ronddolen.

Vragen in je hoofd zijn niet per se slecht. Ze kunnen je verder helpen. Maar dan moet je wel de juiste vragen stellen!

Ondermijnende vragen

Vaak dwalen er vragen in ons hoofd rond die ons onzeker en aan het twijfelen maken. Het zijn belemmerende vragen als "Gaat dit werken?", "Waarom kom ik hier niet uit?", "Wat is er mis met mij?" en "Waarom gaat het bij anderen altijd makkelijker?" Dit soort vragen plaatsen je echter in een slachtoffer rol, in plaats van een krachtige, inspirerende rol.

Je kan een ondermijnende vraag als volgt herkennen:

Het geeft je een slecht gevoel. Een goede vraag kan misschien uitdagend zijn om te beantwoorden, maar het zal je nooit slecht over je jezelf laten voelen.
Je kan het simpelweg met ja of nee beantwoorden. Je zou zeggen dat een vraag die je zo gemakkelijk kan beantwoorden juist een goede verhelderende vraag is. Maar de reden dat je de vraag stelt is vaak juist omdat de situatie niet zo gemakkelijk is. Onzekerheid geeft ons een onaangenaam gevoel en daarom willen we dit zo simpel en snel mogelijk oplossen. Maar vaak zit er meer achter zo"n dilemma en is er meer wijsheid te winnen wanneer je hier beter naar kijkt.
Het de kracht bij iemand anders legt in plaats van bij jezelf. We hebben allemaal wel eens anderen de schuld gegeven van dingen. Maar ook wanneer je jezelf afvraagt wat mensen van je zullen denken of hoe je iemand of een groep iets kan laten doen, leg je de probleem oplossende energie buiten jezelf waardoor je weinig controle hebt op de situatie.

Inspirerende vragen

Het goede nieuws is dat je deze ondermijnende vragen in je hoofd kan ombuigen naar inspirerende vragen. Er zijn een aantal manieren om dit te doen:
Je kan een vraag omdraaien naar het tegenovergestelde. "Wat is er mis met mij?" Wordt dan: "Wat is er goed aan mij?" Dit helpt je te focussen op je kracht, op wat er werkt en op hoe je kunt groeien. Zorg ervoor dat je langer over een vraag moet nadenken. "Gaat dit werken?" Wordt dan: "Hoe gaat dit werken?" Op deze manier ondermijn je het feit dat het gaat werken niet, je zult alleen na moeten denken over de manier waarop.
Stel een vraag op een manier waardoor de focus bij jou ligt. "Hoe zorg ik ervoor dat die groep mensen doet wat ik wil?" Kan dan bijvoorbeeld veranderen in: "Welke acties moet ik uitvoeren om te bereiken wat ik wil bereiken?"

Je vragen op deze manier ombuigen kan je meer rust en duidelijkheid geven. En wanneer je zelf een antwoord vindt op jouw vragen kan dit voor grote opluchting en verlichting zorgen.

Oefenen

Je kan het ombuigen van ondermijnende vragen naar inspirerende vragen oefenen door de volgende stappen te doorlopen:
Stap 1: Opschrijven Pak je notebook en schrijf al je vragen over je onderneming, werk, relaties, het leven en het hier en nu. Schrijf tot je alle vragen hebt opgeschreven die in je hoofd rondgaan. Wanneer je merkt dat je jezelf gaat herhalen weet je dat je genoeg hebt.
Stap 2: Onderzoeken Bekijk de vragen die je hebt opgeschreven. Zitten er ondermijnende vragen tussen? Verander deze in inspirerende vragen zoals hierboven uitgelegd.
Stap 3: Beantwoorden Probeer elke vraag die je nu hebt staan te beantwoorden. Denk niet te veel na, maar schrijf gewoon wat er in je opkomt.
Je kunt dit doen wanneer je wilt, zo vaak als je wilt! Ik merk dat mijn hoofd bijna altijd helder is door deze tool bij de hand te hebben en dit proces regelmatig te herhalen.

Ben jij er klaar voor om te groeien zowel als persoon als zakelijk? Bekijk de website www.selmaa.nl voor meer informatie en neem gerust contact op.

Vond je dit artikel nuttig?

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

Beroepskeuzetest geeft gratis beroepskeuze advies

Al op de middelbare school moeten scholieren in een vroeg stadium een keuze maken over de studieri...

Artikel

Studie- en beroepskeuze na de havo

Beroepskeuze na havo? Met een havo-diploma op zak sta je voor een moeilijke keuze. Eigenlijk kun je ...

Artikel

Beroepskeuze MBO

Je bent net 16 jaar en hebt je VMBO diploma op zak. Omdat je nog leerplichtig bent tot je 18e wil j...

Artikel

Kosten beroepskeuzeadvies

Om meer duidelijkheid te krijgen over je carriërepad en om de juiste keuzes te maken is een beroe...

Artikel

Stageplaatsen vinden

Bij veel opleidingen vormt een stage een verplicht onderdeel van de studie. Een stage is onmisbaar i...

Artikel

Gratis beroepskeuzetest voorkomt drop-outs

Duizenden scholieren en studenten lopen jaarlijks vast in hun studie en verlaten vroegtijdig hun sch...