Artikel geschreven door Werksite.nl

Veel werknemers ontevreden met beroep

Onderzoek van www.werksite.nl toont aan dat 78% van de werknemers verlangt naar een heel ander beroep. Vooral de droom om eigen baas te zijn heeft de voorkeur. De mogelijkheid om daadwerkelijk een nieuwe start te maken lijkt echter niet voor iedereen mogelijk.

Van alle 1.000 deelnemers laat 80% weten de overstap naar een ander beroep serieus te overwegen. Belangrijke redenen vormen bijvoorbeeld ruimte tot zelfontplooiing, afwisselend werk, vrijheid en eigen baas kunnen zijn. Met name het kunnen werken als zelfstandig ondernemer geniet de voorkeur van 65% van de werknemers.

Het verlangen naar vrijheid is bij veel mensen aanwezig. De angst is echter ook groot. Eén op de vier deelnemers vindt de stap naar het ondernemerschap te groot. Een klein percentage van 15% kiest voor de tussenoplossing, zelfstandig ondernemen en parttime werken voor een werkgever. Regelmatig is de huidige werkgever de eerste opdrachtgever van de nieuwe ZZP-er.

Opleiding vormt obstakel
De opleidingsachtergrond vormt vaak een obstakel tot het maken van een carrièreswitch. Met name werknemers met een hypotheek en kinderen zien zichzelf niet een hele nieuwe studie volgen om hun droom te verwezenlijken. De zekerheid, welke het huidige beroep biedt, weegt voor deze mensen niet op tegen de voordelen op de langere termijn.

Deze korte termijn visie heeft een nadeel. Wanneer werknemers niet gelukkig zijn in hun beroep neemt de kans op psychische klachten toe. Dit begint met een gebrek aan motivatie en kan omslaan in een depressie. Eén op de tien werknemers wordt hierdoor zelfs ongelukkig in het privéleven. De problemen kunnen zich opstapelen, waardoor de stress ook hartproblemen kan veroorzaken.

Werken aan oplossingen
Voor werkgevers is het belangrijk om goed in te spelen op dit soort signalen. Werknemers welke in de ziektewet belanden kosten hen handen vol geld. Een eenvoudige manier om dit te voorkomen is het aanbieden van een mogelijkheid tot omscholing. Veel werknemers zijn bereid om tijdelijk minder te verdienen. Zeker wanneer de huidige baas hen een goed toekomstperspectief binnen het bedrijf biedt.

Het verminderen van dagelijkse stressfactoren maakt een werknemer ook enthousiaster. Dit kan bijvoorbeeld door een werknemer minder te laten werken, op andere tijden te laten beginnen of ook vanuit huis te laten werken. Hierdoor geniet de werknemer meer vertrouwen, krijgt meer vrijheid en voelt zich gelukkiger in het huidige beroep. Het uitbetalen van overuren zal ook helpen. Momenteel krijgt 53% van de deelnemers deze uren niet vergoed.

Werksite.nl biedt iedereen de kans om een gratis beroepskeuzetest te raadplegen. Hiermee krijgt de deelnemer direct inzicht in de beroepen welke aansluiten bij zijn of haar persoonlijke kwaliteiten.

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

Gratis beroepskeuzetest voorkomt drop-outs

Duizenden scholieren en studenten lopen jaarlijks vast in hun studie en verlaten vroegtijdig hun sch...

Artikel

Studie- en beroepskeuze na de havo

Beroepskeuze na havo? Met een havo-diploma op zak sta je voor een moeilijke keuze. Eigenlijk kun je ...

Artikel

Beroepskeuzetest geeft gratis beroepskeuze advies

Al op de middelbare school moeten scholieren in een vroeg stadium een keuze maken over de studieri...

Artikel

Stageplaatsen vinden

Bij veel opleidingen vormt een stage een verplicht onderdeel van de studie. Een stage is onmisbaar i...

Artikel

Beroepskeuze MBO

Je bent net 16 jaar en hebt je VMBO diploma op zak. Omdat je nog leerplichtig bent tot je 18e wil j...

Artikel

Kosten beroepskeuzeadvies

Om meer duidelijkheid te krijgen over je carriƫrepad en om de juiste keuzes te maken is een beroe...