Artikel geschreven door Werksite.nl

Stageplaatsen vinden

Bij veel opleidingen vormt een stage een verplicht onderdeel van de studie. Een stage is onmisbaar in het opdoen van praktijkervaring. Wanneer je na je studie gaat solliciteren, zullen werkgevers namelijk altijd kijken naar werkervaring die je al hebt opgedaan.
Bij sommige stageplaatsen ben je enige tijd full-time aan het werk. In andere gevallen is er sprake van tegelijkertijd les volgen en stage lopen. Dit laatste wordt een leer-werktraject genoemd.

Een stageplaats via je opleiding

Soms is het mogelijk om stageplaatsen te vinden via je school. Veel scholen hebben een uitgebreid netwerk van bedrijven waar leerlingen of studenten eerder stage liepen. Vraag ook medestudenten om tips voor stageplekken.
Heeft je school geen stageplekken in de aanbieding? Kijk dan eens op de websites  bedrijven waar je zou willen werken of op vacaturesites. Wees niet verlegen: durf ook bedrijven aan te schrijven die niet adverteren met vacatures voor stages.

Solliciteren voor een stage

Net als bij normale banen, moet je voor stageplaatsen solliciteren. Je schrijft een sollicitatiebrief en je stuurt je curriculum vitae op naar het bedrijf waar je stage wilt lopen. Uiteraard heb je nog niet veel werkervaring als je bezig bent met een studie: dat maakt niet uit. Ook activiteiten die je naast je studie doet zijn belangrijk om te vermelden.
Vervolgens is het afwachten of je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Wederom verloopt zo een gesprek net als bij een echte baan: een goede oefening  dus.

Tijdens de stage

Bij de meeste stageplekken krijg je een kleine vergoeding voor je geleverde diensten. Verwacht niet dat je hiervan rond kunt komen. Een stage loop je om praktijkervaring op te doen. Wellicht kun je met deze ervaring in de toekomst wel een goedbetaalde baan krijgen.
Als je baas tevreden is over je werkzaamheden en wanneer er toevallig een vacature is binnen het bedrijf, dan kun je na de stage misschien blijven werken; uiteraard krijg je dan wel een normaal loon.

Stageplaatsen en Werksite

Ben je op zoek naar werk of interessante stageplaatsen? Wil je misschien tips voor het vinden van de beste stage of heb je praktische vragen over bijvoorbeeld je stagevergoeding? Vraag dan de loopbaanexperts van Werksite om advies.

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

Beroepskeuzetest geeft gratis beroepskeuze advies

Al op de middelbare school moeten scholieren in een vroeg stadium een keuze maken over de studieri...

Artikel

Studie- en beroepskeuze na de havo

Beroepskeuze na havo? Met een havo-diploma op zak sta je voor een moeilijke keuze. Eigenlijk kun je ...

Artikel

Kosten beroepskeuzeadvies

Om meer duidelijkheid te krijgen over je carriƫrepad en om de juiste keuzes te maken is een beroe...

Artikel

Beroepskeuze MBO

Je bent net 16 jaar en hebt je VMBO diploma op zak. Omdat je nog leerplichtig bent tot je 18e wil j...

Artikel

Stageplaatsen vinden

Bij veel opleidingen vormt een stage een verplicht onderdeel van de studie. Een stage is onmisbaar i...

Artikel

Gratis beroepskeuzetest voorkomt drop-outs

Duizenden scholieren en studenten lopen jaarlijks vast in hun studie en verlaten vroegtijdig hun sch...