Artikel geschreven door Werksite.nl

Beroepskeuze MBO

Je bent net 16 jaar en hebt je VMBO diploma op zak. Omdat je nog leerplichtig bent tot je 18e wil je een vervolgopleiding volgen. Een beroepsopleiding op MBO niveau is dan de meest voor de hand liggende keuze. Maar dan volgt de vraag welke beroepskeuze het wordt. Via de open dagen van de verschillende MBO opleidingen kun je er achter komen waar jouw interesses liggen. Een beroepskeuze kun je ook via beroepskeuzetesten doen. Dat kan via de professionele bureau's, maar je kunt zelf ook de gratis beroepskeuzetest op onze site maken. Zo krijg je goed inzicht in een beroepskeuze en welke MBO opleiding daar het beste bij past.

MBO niveau
Een opleiding op MBO niveau duurt maximaal vier jaar en staat in directe verbinding met je beroepskeuze. Een MBO opleiding is immers een beroepsopleiding. Veel MBO opleidingen combineren studie met werken. Dat kan een stage zijn, maar het is ook mogelijk al met een betaalde baan aan de slag te gaan en in deeltijd je MBO opleiding af te ronden. Laat je bij een beroepskeuze niet afleiden door een goed salaris. Maak een beroepskeuze die het beste bij jou past, waardoor je gemotiveerd bent om ook dat MBO diploma te behalen.

Toekomstperspectief
Wat vind je leuk en waar wil je carriƫre mee maken. Het is belangrijk van tevoren te weten welke beroepskeuze jou het beste aanspreekt. Een MBO opleiding is de basis voor jouw toekomst. MBO opleidingen richten zich in het algemeen op de volgende vakgebieden: commercieel, financieel, ICT, dienstverlening, juridisch, administratief, orde en veiligheid en sport. Wanneer je hier al een beroepskeuze in maakt, wordt het ook gemakkelijker om een passende MBO opleiding te kiezen. En voor diegene die de smaak van studeren te pakken heeft, is het ook nog mogelijk door te stromen naar een HBO opleiding.

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

Gratis beroepskeuzetest voorkomt drop-outs

Duizenden scholieren en studenten lopen jaarlijks vast in hun studie en verlaten vroegtijdig hun sch...

Artikel

Beroepskeuze MBO

Je bent net 16 jaar en hebt je VMBO diploma op zak. Omdat je nog leerplichtig bent tot je 18e wil j...

Artikel

Kosten beroepskeuzeadvies

Om meer duidelijkheid te krijgen over je carriƫrepad en om de juiste keuzes te maken is een beroe...

Artikel

Beroepskeuzetest geeft gratis beroepskeuze advies

Al op de middelbare school moeten scholieren in een vroeg stadium een keuze maken over de studieri...

Artikel

Stageplaatsen vinden

Bij veel opleidingen vormt een stage een verplicht onderdeel van de studie. Een stage is onmisbaar i...

Artikel

Studie- en beroepskeuze na de havo

Beroepskeuze na havo? Met een havo-diploma op zak sta je voor een moeilijke keuze. Eigenlijk kun je ...