Onderhandelen over arbeidscontract

Door Tom Spitters op 21 juli 2010  

Onderhandelen over je arbeidscontract is tegenwoordig niet meer ongewoon. Waarover is te onderhandelen? Over het salaris, de secundaire arbeidsvoorwaarden in het arbeidscontract, taakverdeling of de verlenging van je contract. Zomaar een greep uit onderhandelingsonderwerpen over je arbeidscontract. We willen allemaal een leuke baan tegen een goed salaris.

Hoe beginnen
Al vanaf de start bij een nieuwe baan is het verstandig om te onderhandelen. Wanneer een werkgever geen duidelijke salarisindicatie geeft, is er veelal te onderhandelen over het salaris. Meestal is dit het geval bij commerciële bedrijven. Weet dan goed, welk salarisniveau bij een bepaalde functie hoort en vergelijk dit met soortgelijke functies bij andere bedrijven. Een goed begin is het halve werk; ook bij onderhandelen over je arbeidscontract.
Overheidsinstellingen hanteren vaste salarisschalen. Maar ook bij deze organisaties is het mogelijk te onderhandelen. Salarisschalen zijn opgebouwd uit oplopende treden waar een behoorlijk verschil tussen kan zitten. Reden om te onderhandelen.

Alternatief
Niets is zo vervelend om later het gevoel te hebben, onderbetaald te worden. Gooi daarom niet meteen de deur dicht wanneer een werkgever aangeeft dat onderhandelen over het salaris niet mogelijk is. Er valt altijd wel te onderhandelen. Juist bij aanvang van het arbeidscontract moet je zien dat je eruit haalt wat erin zit. Bijvoorbeeld over secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een premievrij pensioen, een 13e maand, reiskostenvergoeding of kinderopvang.

Valkuilen
Eén van de valkuilen bij onderhandelen over het arbeidscontract is het idee, het samen wel eens te worden over de hoogte van het salaris. Niets is minder waar. Een werkgever betaalt namelijk liever een lager salaris. Onderhandelen is daarom wél aan te bevelen. Uiteraard is het van belang niet meteen een exorbitant salaris te vragen. Een veelgebruikte tip bij het onderhandelen is, om niet meteen in te gaan op het eerste het beste bod. Juist langzaam naar elkaar toewerken, is de essentie van onderhandelen op de arbeidsmarkt. Laat het arbeidscontract altijd nog door iemand anders lezen voor je een handtekening zet. Weet wat je ondertekent.

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Coaching'

Bekijk artikelen op categorie