Beroepskeuze MBO

Door Tom Spitters op 23 januari 2011  

Je bent net 16 jaar en hebt je VMBO diploma op zak. Omdat je nog leerplichtig bent tot je 18e wil je een vervolgopleiding volgen. Een beroepsopleiding op MBO niveau is dan de meest voor de hand liggende keuze. Maar dan volgt de vraag welke beroepskeuze het wordt. Via de open dagen van de verschillende MBO opleidingen kun je er achter komen waar jouw interesses liggen. Een beroepskeuze kun je ook via beroepskeuzetesten doen. Dat kan via de professionele bureau´s, maar je kunt zelf ook de gratis beroepskeuzetest op onze site maken. Zo krijg je goed inzicht in een beroepskeuze en welke MBO opleiding daar het beste bij past.

MBO niveau
Een opleiding op MBO niveau duurt maximaal vier jaar en staat in directe verbinding met je beroepskeuze. Een MBO opleiding is immers een beroepsopleiding. Veel MBO opleidingen combineren studie met werken. Dat kan een stage zijn, maar het is ook mogelijk al met een betaalde baan aan de slag te gaan en in deeltijd je MBO opleiding af te ronden. Laat je bij een beroepskeuze niet afleiden door een goed salaris. Maak een beroepskeuze die het beste bij jou past, waardoor je gemotiveerd bent om ook dat MBO diploma te behalen.

Toekomstperspectief
Wat vind je leuk en waar wil je carrière mee maken. Het is belangrijk van tevoren te weten welke beroepskeuze jou het beste aanspreekt. Een MBO opleiding is de basis voor jouw toekomst. MBO opleidingen richten zich in het algemeen op de volgende vakgebieden: commercieel, financieel, ICT, dienstverlening, juridisch, administratief, orde en veiligheid en sport. Wanneer je hier al een beroepskeuze in maakt, wordt het ook gemakkelijker om een passende MBO opleiding te kiezen. En voor diegene die de smaak van studeren te pakken heeft, is het ook nog mogelijk door te stromen naar een HBO opleiding.

 

Stel een vraag over dit onderwerp

Meer artikelen binnen 'Beroepskeuze'

Bekijk artikelen op categorie