Artikel geschreven door Werksite.nl

Zwangerschapsverlof, vervanging en ... ontslag!

Wanneer een werkende vrouw zwanger wordt heeft zij recht op verlof tijdens haar zwangerschap. Dit verlof kan voor zestien weken worden opgenomen. De vrouw kan zelf kiezen wanneer zij met verlof gaat vanwege haar zwangerschap. Dat kan zes weken voor de uitgerekende datum of vier weken voor deze datum. Tijdens het verlof van haar zwangerschap, krijgt zij gewoon haar salaris doorbetaald.

Vervanging voor zwangerschap
Aangezien een vrouw die met verlof is vanwege haar zwangerschap, zestien weken haar werk niet komt uitvoeren, is het prettig wanneer zij vervanging krijgt voor deze weken. Vervanging voor zwangerschap wordt door diverse bedrijven op diverse manieren opgelost. Voor vervanging tijdens de zwangerschap is de aard van de werkzaamheden bepalend. Soms is het mogelijk dat vervanging door een uitzendkracht wordt gedaan, maar soms is het beter dat vervanging door een ervaren collega wordt opgevangen tijdens de zwangerschap. Een ervaren collega weet precies wat er speelt op een afdeling en kan de vrouw die met zwangerschap is, na vervanging prima bijpraten.

Ontslag
Zwangerschap wordt als een periode van verlof gezien, die gelijk staat aan een periode van verlof door ziekte. Zodoende is het niet toegestaan, dat de vrouw die verlof heeft wegens haar zwangerschap, ontslag krijgt. Ontslag is immers ook niet mogelijk tijdens ziekte. Mocht het zo zijn, dat tijdens het verlof van de zwangerschap een tijdelijk contract afloopt, dan moet de werkgever voortijdig aangeven dat het contract niet verlengd wordt. Van echt ontslag is dan geen sprake, maar het wordt vaak wel als ontslag ervaren door de vrouw die met zwangerschap verlof is.

Extra verlof
Wanneer het herstel na zwangerschap niet optimaal verloopt, is het mogelijk om extra verlof aan te vragen. In dat geval is het geen verlof meer voor zwangerschap, maar wordt het verlof als 'ziek' aangemeld. In dat geval zal ook de bedrijfsarts worden ingeschakeld en wordt er gekeken wanneer de vrouw weer aan het werk kan.

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

Stress op het werk

Iedereen heeft wel eens te maken met stress op het werk. Dat kan te maken hebben met een hoge werkdr...

Artikel

Zwangerschapsverlof, vervanging en ... ontslag!

Wanneer een werkende vrouw zwanger wordt heeft zij recht op verlof tijdens haar zwangerschap. Dit ve...

Artikel

Pesten tijdens het werk: waarom?

Het is niet helemaal helder waarom mensen pesten tijdens het werk. Er bestaan allerlei verklaringe...

Artikel

Emotionele intelligentie op het werk

Emotionele intelligentie is het vermogen tot inleven in anderen. Mensen die zich goed in de ander ...

Artikel

Psychische klachten door werk

Wanneer je te maken krijgt met psychische klachten door werkomstandigheden is het zaak om zo snel mo...