Artikel geschreven door Werksite.nl

7 Tips om stress te verminderen

7 Tips om stress te verminderen
Je herkent vast het gevoel van de stress en drukte om je heen, en niets dat u hiertegen kan helpen. De vragen blijven binnen komen, het aantal uren in een dag blijft hetzelfde, en dat terwijl uw werk en omgeving steeds veeleisender wordt. Maar je hebt meer controle over stress dan je zou denken. Het maakt niet uit hoe zwaar je leven lijkt, er zijn altijd stappen die je kunt nemen om de druk te verlichten en weer controle te krijgen. Wij helpen je graag een eindje op weg met zeven tips!

Tip 1: De oorzaken van stress
Om stress te verminderen is het allereerst goed om in te zien waar de stress vandaan komt. Stress kan overal optreden, echter zijn er bepaalde situaties waarbij het raadzaam is om extra goed op te letten:
- Te hoge werkdruk gedurende een lange periode;
- Snel groeiende verwachtingen;
- Dreigende ontslagen of bezuinigingen.

Tip 2: Begin met positief denken
Ze zijn er binnen elke organisatie en u kent ze vast: doemdenkers. Misschien ben jij er zelf wel een? Telkens het nadeel van situaties die zich voordoen inzien, verlaagt je motivatie en energieniveau. Beter is het om situaties vanuit een positieve insteek aan te vliegen. Geef je zelfs eens een schouderklopje, ook bij kleine taken en blijf uit de buurt van de collega"s die enkel negatief denken.

Tip 3: Nobody is perfect
Streven naar perfectie is een nobel streven. Het is echter wel goed om in uw achterhoofd te houden dat geen enkel resultaat altijd perfect is. Het stellen van onhaalbare doelen, zal op den duur niet meer motiveren en het gevoel van stress versterken. Wees tevreden met dat waar u tijd en moeite in heeft gestoken. Meer dan uw best kunt u immers niet doen!

Tip 4: Een blokje om
Af en toe een wandeling maken, het liefst in de natuur, is een absolute aanrader om stress tegen te gaan. Universitair onderzoek heeft aangetoond dat het wandelen in een groene omgeving je hersenen echt tot rust kan brengen. Maak dus eens een lunchwandeling met collega"s, of ga je after-dinner dip tegen met een fijne avondwandeling!

Tip 5: Stel vragen
Veel stresssituaties ontstaan door onduidelijkheden en gebrekkige communicatie. Weet u iets niet zeker? Probeer er dan achter te komen wie u verder kan helpen en durf vragen te stellen. Het stellen van vragen leidt tot minder twijfel, waardoor u weet waar u aan toe bent en zich weer kan richten op dat waar u goed in bent.

Tip 6: Zorg voor structuur en regelmaat
Stress gaat vaak gepaard met chaos en een onregelmatig leefpatroon. Heb jij de hele dag door haast? Gun jezelf dan wat extra tijd en plan afspraken wat ruimer in. Is jouw werkplek een puinhoop? Ruim deze dan op, dit zorgt niet alleen voor rust op je werkplek, maar ook voor rust in je hoofd. Maak een schema voor jouw dag, en je zult zien dat je jezelf dan minder overweldigd voelt. Ook to-do-lijstjes kunnen op een simpele manier zorgen voor meer orde in de chaos.

Tip 7: Niks mis met een offday
Het overkomt de beste: een offday! Iedereen heeft wel eens een dag waarbij alles tegen zit. Zet je er overheen en weet dat dit soort dagen er af en toe nou eenmaal bij horen. Verminder je stress door je er bij neer te leggen, en probeer de lol er van in te zien (ook al is dit soms lastig). Werkt dit niet? Dan is er morgen weer een dag!

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

Emotionele intelligentie op het werk

Emotionele intelligentie is het vermogen tot inleven in anderen. Mensen die zich goed in de ander ...

Artikel

Stress op het werk

Iedereen heeft wel eens te maken met stress op het werk. Dat kan te maken hebben met een hoge werkdr...

Artikel

Zwangerschapsverlof, vervanging en ... ontslag!

Wanneer een werkende vrouw zwanger wordt heeft zij recht op verlof tijdens haar zwangerschap. Dit ve...

Artikel

Psychische klachten door werk

Wanneer je te maken krijgt met psychische klachten door werkomstandigheden is het zaak om zo snel mo...

Artikel

Pesten tijdens het werk: waarom?

Het is niet helemaal helder waarom mensen pesten tijdens het werk. Er bestaan allerlei verklaringe...