Artikel geschreven door Werksite.nl

Solliciteren is netwerken

Ben je net klaar met je opleiding of al werkende, maar toe aan een nieuwe uitdaging of momenteel zonder werk? Lees hier hoe je actief op zoek kunt gaan naar een nieuwe baan. Ook vind je op Werksite interessante vacatures in je eigen vakgebied. Vul hiervoor je branchevoorkeur, opleiding en ervaring in en de functie waarnaar je op zoek bent. Zo ontvang je snel een aantal aantrekkelijke vacatures.

Netwerk
 

Besef dat de kracht van je eigen netwerk groot is, als je een baan zoekt. Schroom niet om je kwetsbaar op te stellen en hulp uit je omgeving te vragen. Er zijn genoeg mensen die jou kunnen introduceren bij hun werkgever of die via via weten, dat er ergens een leuke baan beschikbaar is. Heb je voorkeur voor een specifiek bedrijf? Vertel dit om je heen en voor je het weet tref je iemand die dit bedrijf goed kent. Een effectieve en snelle manier is natuurlijk ook een LinkedIn profiel. Deel met anderen dat je op zoek bent naar werk en al jouw connecties kunnen iets voor je betekenen.

 

Sollicitatietips
 

Net als netwerken kun je ook solliciteren leren. Wil jij op een creatieve en effectieve jezelf presenteren? Op Werksite vind je heel veel professionals die jou daarbij kunnen helpen met een professionele sollicitatietraining. Aanvragen gaat heel snel. Vergelijk verschillende sollicitatietrainers op Werksite, je krijgt snel drie offertes van deze bedrijven. Wil je persoonlijk advies, vul dan onderstaand formulier in. Een mooie en gemakkelijke manier om een sollicitatieprof te worden.

Wat is dat nou precies, dat netwerken? Het begint ermee, dat je met zoveel mogelijk mensen in je omgeving praat. En wanneer je op zoek bent naar een baan, spreek je dat uit. Niet alleen bij je vrienden en familie, maar ook bij mensen op de sportclub of in het café. Zie het als solliciteren in je vrije tijd. Netwerken kan op elk niveau; zowel op privégebied als op zakelijk gebied. Er zijn genoeg voorbeelden van netwerken in de zakelijke wereld. Op congressen, lezingen, borrels en vergaderingen wordt er veel aan netwerken gedaan. Dat hoeft niet meteen over solliciteren te gaan, het uitbreiden van contacten op het zakelijk vlak is ook één van de mogelijkheden van netwerken.

Investeren in je relaties 

Wanneer je via netwerken probeert te solliciteren is het verstandig om niet meteen over een baan te beginnen. Het is belangrijk om een goede sfeer te creëren door bijvoorbeeld een onderwerp aan te snijden waar de ander ook in geïnteresseerd is. Van daar uit is het gemakkelijker aan te geven dat je eventueel wilt solliciteren. Het helpt vaak ook door via netwerken iemand om advies te vragen. Geef aan dat je naar een andere baan wilt solliciteren en wie weet heeft diegene een aardig aanbod voor je.

Bewuste keuze

Er zijn genoeg mensen die heel bewust aan het netwerken zijn. Zij kiezen een specifieke bijeenkomst met voorbedachten rade, omdat daar net die directeur aanwezig is, bij wie zij graag zouden willen solliciteren. Een andere bewuste manier van netwerken is het aanmelden bij een heuse netwerkclub. Dat kan een maandelijkse borrel zijn of een wekelijks ontbijt met mensen uit een bepaalde branche. Zo kom je veel mensen tegen aan wie je kenbaar kunt maken dat je aan het solliciteren bent.

Tips 

Natuurlijk kun je netwerken ook gebruiken om een langdurig contact op te bouwen. Je hoeft niet direct aan solliciteren te denken, maar het uitwisselen van visitekaartjes of een connectie leggen via LinkedIn brengt je al een heel eind op weg. Van daaruit is het gemakkelijker iemand te mailen en aan te geven dat je wilt solliciteren naar een specifieke baan. Ook het loskrijgen van namen van mensen die iets voor je kunnen betekenen geeft een waardevolle dimensie aan netwerken.

LinkedIn is een social netwerk via internet, waar je contact kunt krijgen met anderen. LinkedIn is met name bedoeld voor ervaren professionals en spreidt zich wereldwijd uit. Pas na het aanmaken van een account ben je aangemeld bij LinkedIn en is het mogelijk in contact te komen met anderen, op zoek naar bijvoorbeeld werk. Het is wel aan te bevelen een goed profiel aan te maken bij LinkedIn, om zo optimaal gebruik te maken van het leggen van contacten. Aanmelding bij LinkedIn is gratis. Een gemakkelijke manier om naar vacatures te zoeken op zowel nationaal als internationaal niveau!

Voordelen LinkedIn

Via LinkedIn kun je op een snelle manier internationaal contact leggen met collega's, (oud) studiegenoten, toekomstige werkgevers, klanten, mede sollicitanten enzovoorts. Op zoek naar vacatures en reageren op vacatures kan ook op LinkedIn. Het is zelfs mogelijk om jezelf te presenteren via een goed profiel of een presentatiefilmpje. Zo kun je in korte tijd in contact komen met mogelijk goede contacten via wie je leuke vacatures krijgt aangeboden.

Vacatures op LinkedIn

Vacatures genoeg op LinkedIn. Je moet wel aangeven dat je op zoek bent naar werk en in welke branche je een functie zoekt en uiteraard waarin je gespecialiseerd bent. Andere abonnees van LinkedIn hebben wellicht vacatures in de aanbieding of weten van anderen uit hun eigen netwerk weer dat daar vacatures beschikbaar zijn. Om gericht naar vacatures te zoeken is het ook mogelijk dat je jezelf laat aanbevelen door anderen op LinkedIn. En natuurlijk is het verstandig om ook de profielen van anderen op LinkedIn goed in de gaten te houden, want het kan zo maar zijn dat er vacatures voorbij komen.

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

Open sollicitatie

Als je op zoek naar werk bent, heb je de keuze uit twee soorten sollicitaties: 'gesloten' en open so...

Artikel

Solliciteren: interne vacature

Eén van de redenen waarom je bij je huidige werkgever in dienst bent getreden, is de kans op promot...

Artikel

SOLLICITEREN: alle tips verzameld

Ondanks de vele pagina’s personeelsadvertenties in de zaterdagkranten, de vele vacaturesit...