logo
Artikel geschreven door Werksite.nl

Solliciteren en gratis sollicitatieadvies

Solliciteren naar een baan kan op allerlei manieren: via een uitzendbureau, UWV, via Linkedin of Twitter of zelfs door met een groot spandoek voor de deur van je favoriete werkgever te staan. De meest gangbare manier blijft toch door middel van een sollicitatiebrief (of e-mail). Het is hierbij belangrijk dat je niet te langdradig bent en recht voor zijn raap uitlegt waarom jij geschikt bent voor die functie. Een CV met een mooie layout en relevante ervaring helpt natuurlijk ook.

Het spannendste gedeelte: het sollicitatiegesprek
Tenzij je kiest voor uitzendwerk, stuit je bij de jacht naar een baan op een onvermijdelijke horde: het sollicitatiegesprek. Dit laatste obstakel voor het tekenen van het contract is voor de meeste sollicitanten een zenuwslopende aangelegenheid. Toch kun je nog zoveel tips lezen en vrienden om raad vragen, maar de sleutel tot succesvol solliciteren ligt nog steeds in open, eerlijk en vooral jezelf zijn. 

Je terugtrekken uit een sollicitatie
Onthoud dat het vooral een kennismakingsgesprek is. De werkgever kan bepalen dat er geen klik is, maar jij kunt ook zelf de handdoek in de ring gooien, bijvoorbeeld wanneer jouw takenpakket of de secundaire arbeidsvoorwaarden je niet aanstaan. Voor beide partijen betekent het tekenen van een contract een grote stap; een investering in de toekomst. Als de schoen al tijdens het sollicitatiegesprek ergens wringt, dient dat direct te worden uitgesproken.

Hulp bij het solliciteren
Er bestaan allerlei partijen die je hulp kunnen bieden bij het solliciteren. Zo zijn er loopbaancoaches die met jou kijken wat nu eigenlijk jouw roeping is en welke banen daarbij passen, uitzendbureaus die het zoeken voor je uit handen nemen, tekstbureaus die jouw sollicitatiebrief schrijven en sollicitatiecoaches die je klaarstomen voor dat belangrijke gesprek met je potentiële werkgever.

Werksite biedt je ook hulp bij het solliciteren, maar vraagt daar geen geld voor. Dankzij ons grote netwerk kunnen wij je de hulp bieden van ervaren loopbaanexperts. Zij beantwoorden je vragen over solliciteren en geven je bruikbare tips. Heb je opmerkingen over eerdere sollicitaties of vragen voor andere bezoekers, dan lijkt het ons leuk om ook jouw reactie te lezen.

Vond je dit artikel nuttig?

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Normaal artikel

Open sollicitatie

Als je op zoek naar werk bent, heb je de keuze uit twee soorten sollicitaties: 'gesloten' en open so...

Normaal artikel

SOLLICITEREN: alle tips verzameld

Ondanks de vele pagina’s personeelsadvertenties in de zaterdagkranten, de vele vacaturesit...

Normaal artikel

Solliciteren: interne vacature

Eén van de redenen waarom je bij je huidige werkgever in dienst bent getreden, is de kans op promot...