Artikel geschreven door Werksite.nl

De STAR methode voor sollicitatiegesprek

Een goede voorbereiding op iedere sollicitatie is het aanleren van de STAR methode. Het helpt je om in een gesprek op gestructureerde wijze over je werkervaringen te vertellen. In een sollicitatiegesprek wordt naar je ervaring gevraagd. Zo kan de werkgever immers beoordelen of je wel echt over de gewenste kennis en ervaring beschikt. Met de STAR methode ben je in staat op overtuigende wijze een compleet antwoord te geven.

Hoe werkt het?
De STAR methode laat je een open vraag beantwoorden in vier stappen. Meestal gaat het om een vraag als: "je stelt in je brief ervaring te hebben met ... , kun je daar een voorbeeld van geven?" Om een duidelijk en compleet antwoord te geven doorloop je de volgende stappen:

(1) Situatie: je geeft weer in welke situatie je de ervaring hebt opgedaan. Zoals: "ik werkte toen en toen, als ...", "bij een bedrijf in ..."

(2) Taken: je vertelt wat de werkzaamheden inhielden, waarvoor je verantwoordelijk was en voor welke uitdaging je kwam te staan.

(3) Activiteiten: je vertelt hoe je de situatie waarin je terecht kwam hebt aangepakt, wat je gedaan hebt en wat er vervolgens gebeurde.

(4) Resultaat: je sluit af met de opsomming van hetgeen je bereikt hebt met de uitgevoerde activiteit.

Aandachtspunten
Belangrijk bij de beantwoording van vragen volgens de STAR methode is dat de situatie waarover je vertelt echt is gebeurd en bij voorkeur niet te ver in het verleden ligt. Je kunt voor jezelf de STAR methode oefenen door een ervaring voor de geest te halen waar je met tevredenheid aan kunt terugdenken, als het om je eigen handelen ging. Zo heb je vast wel eens ooit iets succesvol georganiseerd, een probleem opgelost of iets moeilijks volbracht. Beschrijf die herinnering nu volgens de STAR methode.

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

SOLLICITEREN: alle tips verzameld

Ondanks de vele pagina’s personeelsadvertenties in de zaterdagkranten, de vele vacaturesit...

Artikel

Solliciteren: interne vacature

Eén van de redenen waarom je bij je huidige werkgever in dienst bent getreden, is de kans op promot...

Artikel

Open sollicitatie

Als je op zoek naar werk bent, heb je de keuze uit twee soorten sollicitaties: 'gesloten' en open so...