Artikel geschreven door Werksite.nl

Discriminatie door werkgever

Onderscheid maken is in een beperkt aantal gevallen toegestaan, maar discriminatie door werkgever is ongewenst gedrag en volgens de wet strafbaar. Werksite bekijkt de redenen voor discriminatie door werkgevers en geeft je tips die je kunnen helpen als jij het slachtoffer bent van deze discriminatie.

Discriminatie door werkgevers kan verschillende uitingen hebben en op allerlei momenten plaatsvinden: in de sollicitatieprocedure, bij het uitzoeken van werkplekken, bij de taakverdeling, het samenstellen van commissies en zelfs tot in de kantine aan toe. Gelukkig is discriminatie verboden en komt en weinig voor, maar dat zijn gegevens waar je weinig aan hebt als je zelf het slachtoffer bent van discriminatie door je werkgever.

Redenen voor discriminatie door werkgevers
Ook zijn er heel wat vormen van discriminatie door werkgevers. Bekende voorbeelden zijn rassendiscriminatie, onderscheid op basis van geloof, discriminatie op basis van geslacht en op seksuele geaardheid. Maar er bestaat helaas ook discriminatie door werkgevers op grond van de arbeidsduur, het type contract, burgerlijke staat en politieke gezindheid. Deze discriminatie kan bewust plaatsvinden of onbewust, maar is in beide gevallen strafbaar.

Wat je eraan kunt doen
Als je te maken hebt met discriminatie door je werkgever, of als je denkt dat hier sprake van is, bespreek dan eerst discreet met je manager of P&O je zorgen. Vind je dit moeilijk, dan raden wij je aan om contact te zoeken met een advocaat. Veel advocatenkantoren bieden je een gratis eerste consult waarin ze je precies uitleggen wat je juridische positie is en wat de stappen zijn die je kunt nemen.

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

Samenwerking met collega's verbeteren

Samenwerking lukt alleen als je vertrouwen hebt in de vaardigheden van je collega's en weet wat je v...

Artikel

Discriminatie door werkgever

Onderscheid maken is in een beperkt aantal gevallen toegestaan, maar discriminatie door werkgever is...

Artikel

Assertiviteit: nee-zeggen als uitdaging

Allemaal hebben we weleens problemen met onze assertiviteit. Nee-zeggen is immers niet zo eenvoudi...

Artikel

Manipuleren van collega's

Het is een feit dat kantoorpolitiek bestaat. Collega's die over elkaar roddelen, collega's die carri...