Artikel geschreven door Werksite.nl

Weten wat je wilt...

Weten wat je wilt is één, lef om het te gaan doen is vaak stap twee. Want, wat als je al heel lang weet dat je iets wilt, maar denkt: dat kan vast niet / dat vinden ‘ze’ vast raar?

Wat doe jij als een vmbo’er tegen je zegt dat hij advocaat wil worden? Leg je dan uit dat een advocaat rechten gestudeerd heeft aan een universiteit ,dat dus minimaal een vwo-diploma vereist is? Is deze jongen te eenvoudig, te dom en ongeschikt? Moet hij het niet te hoog in de bol hebben? ‘Als je voor een dubbeltje geboren bent dan word je nooit een kwartje!'?

Voor de zomervakantie begeleidde ik een jongere die net haar hbo-opleiding had afgerond en wel graag een universitaire opleiding wilde volgen. Ze had al een lange weg afgelegd. Na het vmbo deed ze een de opleiding SPW bij een ROC en stroomde door naar SPH. Nu is ze net in Leiden aan Politicologie begonnen. Niemand houdt haar tegen. De echte doorzetters, zijn dat niet vaak ook de uitblinkers?

Verlangen
Toen een jonge vrouw deze week tegen mij zei dat ze hoerenmadam wilde worden, moest ik moeite doen mijn emotie onder controle te houden. Ik had haar namelijk nog nooit met zoveel verlangen in haar stem iets horen zeggen. Ze doet het goed in de baan waarmee ze nu haar geld verdient. In de jaren dat ze er werkt heeft ze zich ontwikkeld en opgewerkt van vakantiehulpje tot leidinggevende. De baan kwam op haar pad en als ze op de ingeslagen weg doorgaat, komt ze vast ergens. Maar blijkbaar is ze er niet meer zeker van of ze dat ‘ergens’ wil bereiken. Ik denk trouwens dat ze ervoor geknipt is een eigen bedrijf op te zetten: stevig in postuur en persoonlijkheid, praktisch ingesteld en eraan gewend dat men naar haar luistert. Wat zij in haar hoofd heeft…

We hebben het er even over gehad, over wat haar tegenhoudt en wat haar drijft. En ja, ze stond na ons gesprek op met een twinkeling in haar ogen, liep mijn tuin uit alsof ze een last achter zich liet.

Een goed gesprek van een paar minuten kan je op een spoor zetten. Op dat spoor blijven kost wellicht meer tijd en misschien een paar vervolggesprekken. Ik weet uit eigen ervaring dat dat een goede investering is en soms onontbeerlijk om te vinden wat je zoekt.

Ontdek wie je bent, inventariseer wat je kwaliteiten en mogelijkheden zijn en praat over wat je wilt. Loopbaanoriëntatie in een notendop.

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

Loopbaanadvies verhoogt het rendement van werknemers

Gemiddeld is 58% van alle werknemers van mening dat loopbaanadvies een belangrijke bijdrage levert a...

Artikel

Loopbaanadvies nodig, stel je vraag

Wil je weten wat voor jou de juiste functie is? Heb je het idee dat je vastzit in een doodlopende ba...

Artikel

Loopbaan op dood spoor

Volgens loopbaanexperts is het geen uitzondering dat werknemers blijven hangen in een functie die ...

Artikel

Succesvolle carriereswitch maken!

Heb je het gevoel dat je qua werk niet op de juiste plek zit, dat je baan een sleur wordt of heb je ...

Artikel

Hulp bij loopbaancoaching met een loopbaancoach

Het overkwam mij zelf ook: ik had toerisme gestudeerd maar kon geen leuk werk vinden na mijn afstude...

Artikel

Wat is loopbaanplanning?

Carrière maken is natuurlijk mogelijk zonder vastomlijnd plan, maar waarom zou je dit op toeval a...

Artikel

Werkgeluk voor jezelf creëren

Ben jij ook toe aan (werk)geluk?Ik neem je mee in wat (werk)geluk is en hoe je dat voor jezelf zou k...

Artikel

Pensioenadvies door professionals

Dat je op je 65e geen AOW meer krijgt, wist je al. Deze leeftijdsgrens gaat langzamerhand omhoog. Wa...