Artikel geschreven door Werksite.nl

Loopbaanadvies verhoogt het rendement van werknemers

Gemiddeld is 58% van alle werknemers van mening dat loopbaanadvies een belangrijke bijdrage levert aan het potentieel wat hun werkgever uit hen kan halen. Het overgrote deel van de werknemers ziet dat loopbaanadvies de werktevredenheid verhoogt, zo blijkt uit een onderzoek dat Noloc, de beroepsvereniging voor loopbaanadvies, heeft laten uitvoeren onder 890 werkgevers en werknemers in Nederland.

Daaruit wordt duidelijk dat 73% van de werknemers die nog geen ervaring met loopbaanadvies hebben, wel verwachten dat dit de werktevredenheid zal verhogen. En 88% van de werknemers die de ervaring met loopbaanadvies wel hebben, weten dat het de werktevredenheid vergroot. Kortom: ruim driekwart van alle werknemers zijn meer tevreden met hun werk als er gebruik gemaakt kan worden van loopbaanadvies. 

Talenten beter benutten
Het percentage werknemers dat van mening is dat met loopbaanadvies hun potentieel en talenten beter benut worden is zelfs nog groter. Van alle werknemers die nog geen ervaring hebben met loopbaanadvies weet 40% al dat als ze die ervaring wel zouden krijgen, hun mogelijkheden en kennis beter benut zouden worden. Werknemers die wel ervaring hebben met loopbaanadvies zijn er over uit: 75% van hen is het er (helemaal) mee eens dat hun potentieel en talenten beter benut worden met het gebruik van loopbaanadvies.
Bovendien geeft meer dan de helft van alle mensen die wel loopbaanadvies hebben gekregen aan dat zij de keuzes in hun carrière niet zonder loopbaanadvies hadden kunnen maken.

Kortom: de rol van de loopbaanadviseur is voor werknemers wel duidelijk. Het inschakelen van een loopbaanadviseur helpt hen bij het maken van de juiste keuzes in hun carriere en zorgt ervoor dat de mogelijkheden die zij hebben beter benut worden. Het rendement dat zij vervolgens realiseren draagt uiteraard bij aan het gevoel meer tevreden te zijn over hun werk.

Bedrijven waar mensen geen loopbaanadvies krijgen hebben meer kans op ‘vastlopers’; mensen die niet tevreden zijn over hun werk en uiteindelijk daar in vast lopen, vaak ook ziek worden. Als dat stadium bereikt wordt, is de oplossing meestal outplacement. En dat kost een werkgever veel geld. Een anonieme leidinggevende vertaalde dit als volgt: “Recent heb ik iemand moeten ontslaan, dat zijn hoge kosten. Als ik bij een groep van 30 mensen kan voorkomen dat er één op zo’n manier het bedrijf moet verlaten, dan heb ik de investering voor het loopbaantraject van de hele groep, er al uit.”

Effect loopbaanadvies wordt onderschat
Toch blijkt uit het onderzoek dat werkgevers de mogelijkheden die loopbaanadvies hun werknemers kan bieden vaak onderschatten. Slechts 17% van de in het onderzoek ondervraagde werkgevers heeft begeleiding van een loopbaanadviseur gebruikt voor zijn werknemers. De meeste werkgevers hebben wel een positief beeld van loopbaanadviseurs, maar beseffen vaak nog niet dat het werkelijk een verhoging van het rendement van de werknemers oplevert.

Noloc streeft er naar de rol van loopbaanadvies in de ontwikkeling van werknemers zichtbaar te maken. Met ruim 2500 leden vertegenwoordigd deze vereniging een enorme hoeveelheid kennis en ervaring. “Juist in tijden van economische crisis moeten werkgevers zuinig zijn op hun personeel en zorgen dat zij voldoende rendement halen uit de werknemers die ze hebben. Dat kan eigenlijk alleen met goed loopbaanadvies”, aldus Ester Leibbrand, voorzitter van Noloc. De leden van Noloc werken volgens de gedragscode voor goed loopbaanadvies en zijn vermeld in een beroepsregister.

Zoekt u een loopbaanadviseur of heeft één van uw medewerkers behoefte aan loopbaancoaching? Op Werksite vindt u snel de juiste loopbaancoach bij u in de omgeving. Kijk en vergelijk: alle loopbaancoaches op Werksite.

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

Pensioenadvies door professionals

Dat je op je 65e geen AOW meer krijgt, wist je al. Deze leeftijdsgrens gaat langzamerhand omhoog. Wa...

Artikel

Werkgeluk voor jezelf creëren

Ben jij ook toe aan (werk)geluk?Ik neem je mee in wat (werk)geluk is en hoe je dat voor jezelf zou k...

Artikel

Succesvolle carriereswitch maken!

Heb je het gevoel dat je qua werk niet op de juiste plek zit, dat je baan een sleur wordt of heb je ...

Artikel

Loopbaanadvies nodig, stel je vraag

Wil je weten wat voor jou de juiste functie is? Heb je het idee dat je vastzit in een doodlopende ba...

Artikel

Wat is loopbaanplanning?

Carrière maken is natuurlijk mogelijk zonder vastomlijnd plan, maar waarom zou je dit op toeval a...

Artikel

Hulp bij loopbaancoaching met een loopbaancoach

Het overkwam mij zelf ook: ik had toerisme gestudeerd maar kon geen leuk werk vinden na mijn afstude...

Artikel

Loopbaanadvies verhoogt het rendement van werknemers

Gemiddeld is 58% van alle werknemers van mening dat loopbaanadvies een belangrijke bijdrage levert a...

Artikel

Loopbaan op dood spoor

Volgens loopbaanexperts is het geen uitzondering dat werknemers blijven hangen in een functie die ...