Artikel geschreven door Oudstanding

Aan het werk via loopbaantraject

Oudstanding biedt loopbaantrajecten aan en hoort graag van oud-kandidaten hoe ze terug kijken op de begeleiding en of ze nog tips hebben voor werkzoekenden. Zo spraken we met Ab (57) over zijn ervaringen.

Ab werkte 15 jaar parttime bij een woningcorporatie als technisch beheerder toen een nieuwe manager aantrad. Hij kon zich niet vinden in de veranderingen die deze wilde doorvoeren en daardoor is gezamenlijk besloten dat hij het bedrijf zou verlaten. Hij kwam bij het UWV terecht, die hem met Oudstanding in contact bracht.

-Welke functie bekleed je nu?
Ik heb momenteel eigenlijk 3 verschillende functies. Een dag per week werk ik als technisch beheerder bij een groot kinderspeelparadijs, een dag verzorg ik het onderhoud van 2 monumentale boerderijen en in het weekend heb ik optredens als zanger/gitarist.

-Hoe ben je bij je huidige werkgever terechtgekomen?
Mijn baan bij de boerderijen heb ik via Oudstanding verkregen. Grappig detail is dat ik eigenlijk als gids zou gaan werken maar toen ik zag dat er achterstallig onderhoud aan de gebouwen was en dat aangaf is eigenlijk mijn huidige functie gecreëerd.
Mijn andere baan heb ik verkregen door mezelf enigszins brutaal aan te bieden als kracht. Mijn dochter werkte reeds voor het speelparadijs en zij heeft toen voor mij geïnformeerd of er technische hulp nodig was. Dat was eerst niet het geval maar toen later iemand wegging wisten ze dat ik interesse had. Daardoor was het daarna vrij snel beklonken.

-Tijdens welke werkzaamheden bloei je op en waardoor komt dat?
Het aansturen van mensen is iets dat ik graag doe. Ik haal er voldoening uit als ik zie dat mensen daarna opbloeien vanwege het werk dat ik ze heb gegeven. Ook door mijn werk als zanger ben ik gewend om voor grote groepen mensen te staan en ervoor te zorgen dat zij een leuke avond hebben, dat ligt me goed.

-In hoeverre heeft de begeleiding je blik verruimd? Hoe vond je het contact?
Ik was nooit zo bezig met bewust netwerken en online solliciteren. Dat heb ik echt bij Oudstanding geleerd. Het contact met mijn coach was prettig en de frequentie was goed. Doordat hij me motiveerde merkte ik dat ik ook actiever werd in het zoeken naar werk. Ik was eigenlijk meer iemand die op de oude manier solliciteerde: gewoon ergens binnenstappen als je op zoek bent naar werk. Ik vind ook nog steeds dat dat een goede manier is maar het werkt niet altijd. Een goede brief en CV kunnen je ook helpen, zeker bij bedrijven waar je anders niet voorbij de receptie zou komen.
Leuk aan de groepssessies vond ik dat je elkaar stimuleerde. Ik heb er ook nieuwe inzichten door gekregen: als je iets echt wil moet je er werk van maken.

-Wat wil je mensen meegeven die nu zonder werk zitten?
Probeer een beetje streberig te zijn. Ik weet dat het frustrerend is om 100 keer nee te horen maar toch moet je doorzetten. Durf ergens gewoon binnen te stappen, durf te vragen, durf jezelf aan te bieden. Zorg er wel voor dat je het nooit op een dwingende manier doet. Het gaat allemaal niet vanzelf, je moet actie ondernemen….actie, actie, actie!

-Het vinden van werk als 50+er staat bekend als lastig. Hoe denk jij hierover?
Het is niet lastig. De 50 plussers zijn vaak een beetje ingedut, dat is het probleem. Zelf zat ik ook langere tijd bij een vaste werkgever en dan kan dat erin sluipen. Laat los dat je maar een ding kunt, namelijk hetgeen dat je al tientallen jaren deed. Er zijn nog veel meer mogelijkheden want je kunt veel meer dan dat ene ding maar dat moet je durven. Probeer flexibel te zijn en stap uit je vaste patroon.

Meer informatie over loopbaantrainingen bij Oudstanding is te vinden op http://www.oudstanding.nl/content/loopbaan-trainingen-0

Vond je dit artikel nuttig?

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

Succesvolle carriereswitch maken!

Heb je het gevoel dat je qua werk niet op de juiste plek zit, dat je baan een sleur wordt of heb je ...

Artikel

Werkgeluk voor jezelf creëren

Ben jij ook toe aan (werk)geluk?Ik neem je mee in wat (werk)geluk is en hoe je dat voor jezelf zou k...

Artikel

Hulp bij loopbaancoaching met een loopbaancoach

Het overkwam mij zelf ook: ik had toerisme gestudeerd maar kon geen leuk werk vinden na mijn afstude...

Artikel

Loopbaanadvies nodig, stel je vraag

Wil je weten wat voor jou de juiste functie is? Heb je het idee dat je vastzit in een doodlopende ba...

Artikel

Pensioenadvies door professionals

Dat je op je 65e geen AOW meer krijgt, wist je al. Deze leeftijdsgrens gaat langzamerhand omhoog. Wa...

Artikel

Loopbaanadvies verhoogt het rendement van werknemers

Gemiddeld is 58% van alle werknemers van mening dat loopbaanadvies een belangrijke bijdrage levert a...

Artikel

Loopbaan op dood spoor

Volgens loopbaanexperts is het geen uitzondering dat werknemers blijven hangen in een functie die ...

Artikel

Wat is loopbaanplanning?

Carrière maken is natuurlijk mogelijk zonder vastomlijnd plan, maar waarom zou je dit op toeval a...