Artikel geschreven door Werksite.nl

Intelligentie testen met IQ-test

Kort gezegd geeft intelligentie aan hoe slim je bent. Het gaat om de intellectuele capaciteit die iemand bezit. Men kan intelligentie testen door een zogenaamde IQ-test (gebaseerd op de Intelligentie Quotiënt) bij iemand af te nemen.
Intelligentie en IQ zijn niet hetzelfde. Een IQ-test is namelijk een meting van de eigenschap 'intelligentie'. Intelligentie testen zijn bovendien altijd momentopnames en kunnen op verschillende dagen verschillende uitslagen geven, terwijl dat in wezen niets zegt over de mate of verandering van intelligentie van die persoon.
Test hier je intelligentie met onze gratis iq-test >>

Intelligentie testen
Intelligentie testen zijn bedoeld om individuele verschillen te meten. De IQ-test als meting van de intelligentie is relatief en wordt uitgedrukt in een getal. Iemand beschikt niet over een vaststaand IQ, maar een IQ-test meet de intelligentie van een persoon ten opzichte van anderen. Het gemiddeld IQ is 100. Wanneer iemand met een IQ-test boven die 100 scoort is hij slimmer dan een gemiddeld intelligent persoon. Scoort hij lager, dan is hij dus minder slim dan de gemiddelde persoon.

Wanneer gebruikt?
Een IQ-test kan worden ingezet bij personeelsselectie. Intelligentie testen is dan een onderdeel van de totale sollicitatieprocedure. De IQ-test wordt daarbij ingezet om te voorspellen hoe iemand zal functioneren. Een IQ-test kan enigszins duidelijkheid geven over iemands creativiteit, inzet of zijn leiderschapskwaliteiten.

Aanvulling IQ-test
Naast een IQ-test wordt tegenwoordig ook veel aandacht besteed aan de Emotionele Intelligentie, die gemeten wordt met de EQ-index. Bij een EQ-test wordt achterhaald over welke emotionele uitrusting een persoon beschikt en hoe hij in bepaalde situaties zal reageren. Naast de IQ-test wordt ook de EQ-test steeds vaker gebruikt als onderdeel bij sollicitatieprocedures.

Een IQ-test hoeft lang niet altijd aan te geven hoe iemand zal functioneren. Met name goede sociale vaardigheden en omgang met anderen zijn minstens even belangrijke factoren voor het slagen in een functie.

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

Intelligentietest maken

Gratis iq-test en intelligentietestTest je intelligentie met onze gratis iq-test, klik hier. Hiermee...

Artikel

Big Five Persoonlijkheidstest

De Big Five is een persoonlijkheidstest die door veel psychologen wordt gebruikt. Big Five slaat o...

Artikel

Gratis persoonlijkheidstesten, ontdek meer over jezelf

Weet je niet precies wat je wil? Maar moet je wel een opleiding of een beroepsrichting kiezen? Dan i...

Artikel

CITOtoets oefenen

Of je het leuk vindt of niet, je toekomstige carrière begint al bij je CITO toets. Dat komt...

Artikel

Voorbereiden functioneringsgesprek

Wat is nu precies een functioneringsgesprek? Velen denken dat het hetzelfde is als een beoordelingsg...