De wereld van recruitment en headhunters

Door Tom Spitters op 8 oktober 2011  

In het zoeken van nieuwe medewerkers kan voor een bedrijf veel tijd gaan zitten. En omdat tijd geld is, is het niet verwonderlijk dat vele bedrijven ervoor kiezen om de weg van recruitment en headhunters te bewandelen.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het in de arm nemen van headhunters betekent dat je als bedrijf achterover kunt leunen. Het is de bedoeling dat je samen met de recruitment specialisten het functieprofiel bekijkt en eventueel aanpast. Vervolgens gaan de headhunters voor jou op zoek naar de beste kandidaat. Vaak blijkt deze al in dienst van de concurrent te zijn.

Laatste redmiddel
Bedrijven gaan niet zomaar in zee met headhunters. Vaak gaat daar een lang proces aan vooraf: het plaatsen van online vacatures, praten met detacheringsbureaus, enzovoort. Wanneer de tijd echter begint te dringen, is het inhuren van headhunters een goede oplossing.

Het verschil tussen recruitment en headhunters is dat headhunters nooit opgeven en door blijven zoeken naar de ideale kandidaat, omdat zij weten dat die bestaat. Een misvatting is dat headhunters alleen zoeken naar kandidaten voor managementposities. Ze gaan echter net zo vaak op zoek naar lagere kaderleden.

Wil je zelf graag in recruitment en detachering werken?
Headhunters kunnen als freelancer werken maar ook bij een groot bureau aan de slag gaan. Om headhunter te zijn dien je nieuwsgierig te zijn en snel te kunnen leren. Je moet verschillende bedrijfsprocessen snel kunnen begrijpen om een duidelijk beeld te schetsen van de persoon die nodig is voor een functie. Resultaatgerichtheid is ook een belangrijke eigenschap. Veel headhunters doen eerst ervaring op bij een werving-en-selectiebureau, daarna starten zij bij voorkeur als ZZP-er een eigen onderneming.

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Werving & Selectie'

Bekijk artikelen op categorie