Zwangerschapsverlof, vervanging en ... ontslag!

Door Tom Spitters op 13 maart 2010  

Wanneer een werkende vrouw zwanger wordt heeft zij recht op verlof tijdens haar zwangerschap. Dit verlof kan voor zestien weken worden opgenomen. De vrouw kan zelf kiezen wanneer zij met verlof gaat vanwege haar zwangerschap. Dat kan zes weken voor de uitgerekende datum of vier weken voor deze datum. Tijdens het verlof van haar zwangerschap, krijgt zij gewoon haar salaris doorbetaald.

Vervanging voor zwangerschap
Aangezien een vrouw die met verlof is vanwege haar zwangerschap, zestien weken haar werk niet komt uitvoeren, is het prettig wanneer zij vervanging krijgt voor deze weken. Vervanging voor zwangerschap wordt door diverse bedrijven op diverse manieren opgelost. Voor vervanging tijdens de zwangerschap is de aard van de werkzaamheden bepalend. Soms is het mogelijk dat vervanging door een uitzendkracht wordt gedaan, maar soms is het beter dat vervanging door een ervaren collega wordt opgevangen tijdens de zwangerschap. Een ervaren collega weet precies wat er speelt op een afdeling en kan de vrouw die met zwangerschap is, na vervanging prima bijpraten.

Ontslag
Zwangerschap wordt als een periode van verlof gezien, die gelijk staat aan een periode van verlof door ziekte. Zodoende is het niet toegestaan, dat de vrouw die verlof heeft wegens haar zwangerschap, ontslag krijgt. Ontslag is immers ook niet mogelijk tijdens ziekte. Mocht het zo zijn, dat tijdens het verlof van de zwangerschap een tijdelijk contract afloopt, dan moet de werkgever voortijdig aangeven dat het contract niet verlengd wordt. Van echt ontslag is dan geen sprake, maar het wordt vaak wel als ontslag ervaren door de vrouw die met zwangerschap verlof is.

Extra verlof
Wanneer het herstel na zwangerschap niet optimaal verloopt, is het mogelijk om extra verlof aan te vragen. In dat geval is het geen verlof meer voor zwangerschap, maar wordt het verlof als ´ziek´ aangemeld. In dat geval zal ook de bedrijfsarts worden ingeschakeld en wordt er gekeken wanneer de vrouw weer aan het werk kan.

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Werkloosheid'

Bekijk artikelen op categorie