Verwijtbaar werkloos

Door Tom Spitters op 5 februari 2010  

Verwijtbaar werkloos en verwijtbaar ontslag is reden voor het vervallen van het recht op werkloosheidsuitkering. Werkloosheid die verwijtbaar is kan ontstaan in de volgende drie gevallen:

- Als je zelf ontslag neemt en je arbeidsovereenkomst opzegt, zonder dat daar zeer zwaarwichtige redenen voor waren. Uitblijven van loonbetaling, onwettige arbeidsomstandigheden en dergelijke kunnen reden zijn van voldoende gewicht, maar laat je vooraf adviseren

- Als je zelf een nieuwe baan accepteert waarvan je kunt weten dat die maar tijdelijk is; zit je binnen 6 maanden weer zonder werk dan is ook dat verwijtbaar werkloos.

- Als je je zodanig misdragen hebt dat je werkgever voldoende gronden heeft je te ontslaan. Meestal volgt dan ontslag op staande voet en dat is dan verwijtbaar ontslag. Misdragen gaat dan over ernstig werk weigeren, diefstal van goederen of bedrijfsgegevens, fraude, etc.

Tegenwoordig is het niet zo dat indien je werkgever voorstelt uit elkaar te gaan met wederzijds goedvinden, dat je daarmee het recht op ww uitkering verliest. Wel hangt het af van de wijze waarop afscheid genomen wordt en hoe dat wordt vastgelegd in de beëindigingovereenkomst. Laat je dus goed adviseren, vooral in de situatie verwijtbaar werkloos en verwijtbaar ontslag.

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Werkloosheid'

Bekijk artikelen op categorie