Ontslag op staande voet, het zal je maar gebeuren

Door Tom Spitters op 22 januari 2010  

Ontslag op staande voet komt vaker voor dan je denkt. Terwijl de werkgever hele goede redenen moet hebben om dat zomaar te mogen doen! De wet spreekt van ‘dringende redenen’ en dan kun je denken aan diefstal, het (herhaaldelijk) geen gehoor geven aan een opdracht, bedrog, fraude, dronkenschap…

Voor diegenen die over de schreef zijn gegaan is het jammer, maar dan heeft de werkgever gelijk en is er reden de arbeidsovereenkomst direct te ontbinden. Dat kan éénzijdig en zonder toestemming van het UWV. Maar in praktijk gebeurt het vaak genoeg dat na oplopende ruzies de baas de werknemer wegstuurt en in de emoties van het moment roept: “op staande voet, ja!”

Dat kan niet zomaar. Heb je terugkerende problemen op je werk, met je baas of collega’s en komt het wel eens tot ruzie, dan is dat nooit een reden voor ontslag op staande voet. Er kunnen over en weer nog zoveel verwijten gemaakt worden, maar hooguit kan sprake zijn van een verstoorde arbeidsrelatie. In zo’n geval hoef je geen genoegen te nemen met het ontslag en kun je bezwaar (laten) maken.

Ontslag en je personeelsdossier
In iedere arbeidsrelatie is het personeelsdossier een belangrijk houvast, voor zowel werkgever als werknemer. Bij het beëindigen van de arbeidsovereenkomst zal de werkgever redenen moeten kunnen aanvoeren. En bij het wegsturen zoals hiervoor beschreven zelfs hele DRINGENDE redenen. Blijkt uit het dossier dat jou niet zoveel te verwijten valt, bijvoorbeeld omdat je een paar maanden terug nog een goede beoordeling hebt gehad, dan ligt het voor de werkgever niet meer zo eenvoudig.

Meestal is door dit gedoe de arbeidsrelatie verstoord en is het maar beter de zaak te ontbinden. Maar wat er ook gebeurt, kom op voor jezelf en haal verhaal. Laat je bijvoorbeeld bijstaan door je vakbond of een juridisch loket bij jou in de buurt. Het UWV zal bepalen of het ontslag je te verwijten is en of je in aanmerking komt voor een (WW) uitkering.

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Werkloosheid'

Bekijk artikelen op categorie