Unieke sollicitatiebrief leidt tot sollicitatiegesprek

Door Tom Spitters op 23 juli 2011  

Het wordt wel eens onderschat, maar een sollicitatiebrief speelt een belangrijke rol in het gehele sollicitatieproces. De sollicitatiebrief is het eerste contact dat een bedrijf met een sollicitant heeft. De sollicitatiebrief is zodoende een visitekaartje en daarom moet de sollicitatiebrief goed en correct geschreven zijn. Op grond van goede motivatie en juiste presentatie, zal iemand voor een sollicitatiegesprek worden uitgenodigd.

Wat moet er in staan?
Uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek is natuurlijk het primaire doel van een sollicitatiebrief. Daarom is het belangrijk dat de sollicitatiebrief geen standaardbrief is. Ga er voor elke sollicitatie even goed voor zitten en zet je motivatie op papier. Waarom wil je bij het betreffende bedrijf werken, wat is jouw meerwaarde en wat leveren jouw studie- en werkachtergrond op? Een goede sollicitatiebrief is enthousiast geschreven en ziet er verzorgd uit. Geadviseerd wordt om op één A4 de sollicitatiebrief te schrijven. En natuurlijk geef je aan dat er een CV is bijgevoegd en dat je graag in een sollicitatiegesprek je sollicitatiebrief wil komen toelichten.

Hoe versturen?
Het is aan te bevelen om een sollicitatiebrief en CV per post te versturen. Wanneer het per e-mail verstuurd wordt, is het beter de sollicitatiebrief en CV als aparte Word-documenten toe te voegen. Tegenwoordig vragen veel bedrijven om online te solliciteren. Er wordt dan gebruik gemaakt van een digitaal invulformulier. Het is dan aan te raden toch een sollicitatiebrief mee te sturen, waarin je nog eens duidelijk motiveert waarom je bij het betreffende bedrijf wilt werken.

Sollicitatiegesprek
Uitgenodigd worden voor het sollicitatiegesprek, betekent dat er nog maar een aantal concurrenten zijn. Ga daarom zelfverzekerd naar het sollicitatiegesprek. Neem nog goed je sollicitatiebrief en CV door en weet precies wat je motivatie is. Waarom moet het bedrijf jou aannemen? Doorgrond jezelf goed door je slechte en goede eigenschappen te kennen. Zie er verzorgd uit en trek kleding aan waar jij je goed in voelt. Zo stap je zelfverzekerd het sollicitatiegesprek in.

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Solliciteren'

Bekijk artikelen op categorie