Outplacementtraject: kosten

Door Tom Spitters op 25 juli 2013  

Door allerlei oorzaken kan uw arbeidscontract worden ontbonden. Misschien heeft u een conflict met uw werkgever, worden de werkzaamheden naar een goedkoper land uitbesteed of wordt u door automatisering overbodig. In welke situatie zich ook bevindt, u heeft recht op een outplacementtraject. Wat de kosten hiervan zijn en wat u zich moet voorstellen bij outplacement, leest u in dit artikel.

Offertes outplacement vergelijken

Wat mag een outplacementtraject kosten?
Wij hebben goed nieuws en slecht nieuws voor u. Het slechte nieuws is dat outplacement behoorlijk prijzig kan zijn. Outplacement-consultants zijn er aan gewend hoge tarieven te berekenen, gekoppeld aan een uurloon dat al gauw boven de € 100,- stijgt. Het goede nieuws, een geluk bij een ongeluk, is dat u als werknemer de factuur niet hoeft te betalen. Over het algemeen draagt de baas de kosten van outplacement van een werknemer. Wel zal uw werkgever een offerte willen zien van het outplacementbedrijf dat u kiest, als de baas u niet verplicht een bepaald bureau te bezoeken.

Aan een outplacementtermijn en vergoeding van de kosten worden wel eisen gesteld door de werknemer. Uw contract loopt op een bepaalde datum af. Heeft u vóór die datum via het outplacementbureau nog geen nieuwe baan gevonden, dan komt u zogezegd op straat te staan. Anderzijds loopt uw contract eerder af als u binnen de gestelde termijn bij een nieuwe werkgever aan de slag mag.

Wat is outplacement precies?
Outplacement betekent letterlijk het ‘uitzetten’ van een werknemer bij een ander bedrijf. Omdat uw werkgever dit om allerlei redenen waarschijnlijk niet zelf kan doen, zal hij er een specialist voor inzetten. Een zogeheten outplacementbedrijf doet niets anders dan het klaarstomen van ontslagen werknemers voor een vervolg bij een nieuw bedrijf en heeft zodoende een indrukwekkend netwerk opgebouwd.

Uw baas is verplicht om outplacement aan te bieden als u ouder dan 45 jaar bent en langer dan één jaar in dienst bent geweest. De reden voor ontslag moet niet-dringend zijn (een faillisement zou wél een dringende reden zijn).

Hoe ziet zo’n traject eruit?
Een outplacementtraject wordt over het algemeen onder werktijd gevolgd. Het begint over het algemeen met een evaluatie: wat kunt u en wat wilt u? Het kan zijn dat u dit ontslag wilt aangrijpen om uw oude droom nieuw leven in te blazen. Een verandering van loopbaan begint met cursussen, en vaak raadt het outplacementbureau u ook aan om sollicitatietraining te nemen. Tot slot helpt uw coach u kansen te zien en de technieken van ‘jobhunting’ toe te passen om een baan te vinden.
 
Bovenstaande en andere zaken kunt u bij een outplacementtraject verwachten: een volledige begeleiding gericht op de beste baan in uw omstandigheden.

Welk bureau moet ik kiezen?
Veel werknemers hebben de “pech” dat hun bazen afspraken hebben bij bepaalde outplacementbureaus. Wij bij Werksite zijn echter van mening dat iedereen uniek is en dat elke werkgever zijn eigen outplacementbedrijf verdient, passend bij zijn of haar achtergrond en voorkeuren. Heeft u het geluk dat u zelf een outplacementkantoor mag uitzoeken, dan bent u bij ons aan het juiste adres.

Wij helpen u aan prijsramingen. Ons netwerk van betrouwbare outplacementbureaus bekijkt uw persoonlijke situatie en geeft u een goed beeld van de kans van slagen. Ook krijgt u een duidelijke offerte waarmee u meteen naar uw werkgever kunt stappen om de vergoeding rond te krijgen. Probeer het nu!


Wilt u meer informatie over outplacement? Neem vrijblijvend contact met ons op, via telefoonnummer 085 - 40 195 40. 

Stel een vraag over dit onderwerp

Meer artikelen binnen 'Outplacement'

Bekijk artikelen op categorie