Artikel geschreven door Werksite.nl

ZZP en Arbowet: welke eisen gelden er?

Als je in een groot bedrijf werkt of hebt gewerkt, weet je dat er heel wat veiligheidsvoorschriften zijn. Wellicht heb je zelfs trainingen gevolgd waarvan je dacht: heb ik hier nou echt wat aan? De kans is groot dat deze instructies opgelegd waren door de Arbeidsomstandighedenwet. Afgekort de Arbowet, is deze erop gericht om de veiligheid en gezondheid van medewerkers in loondienst te garanderen.

En daar ligt tegelijkertijd een probleem. Want als deze regels voor loonarbeiders gelden, hoe zit dat dat met ZZP’ers die extern worden ingehuurd? Als jij ZZP’er bent, geldt de Arbowet dan niet voor jou? In dit artikel bekijken we de (nieuwe) regels. Alvast samengevat: tegen de grootste risico’s ben je wel degelijk beschermd.

Zelf verantwoordelijk
Sinds 1 juli 2012 bestaan dezelfde regels voor werknemers in loondienst als voor ZZP’ers. Waarom? Om te voorkomen dat ZZP’ers goedkoper zijn vanwege lagere (of uitblijvende) investeringen in veiligheidsmaatregelen. Met andere woorden: ZZP’ers zijn zelf voor hun veiligheid verantwoordelijk. 

Er zijn nog steeds zaken waarop ZZP’ers en arbeiders in loondienst voor de Arbowet van elkaar verschillen. Zo hoeft een ZZP’er bijvoorbeeld geen risico-inventarisatie op te stellen. De bepalingen over psychosociale belasting gelden evenmin. Dat wil overigens niet zeggen dat een ZZP’ers geen verwachtingen en eisen mogen stellen wat betreft een prettige en productieve werkomgeving.

Kantoorwerk
In het verlengde hiervan dient een opdrachtgever ook veilige (lees: ergonomische) werkplekken ter beschikking te stellen aan ZZP’ers die bureauwerk komen uitvoeren. De Arbeidsinspectie kan namelijk onaangekondigd langskomen. Bij kleine overtredingen krijg je een schriftelijke rapportage en een waarschuwing, maar bij ernstige overtreden volgt een boete en het stilleggen van de werkzaamheden. Uitkijken, dus!

Meer informatie
Ben je ZZP’er en heb je vragen over de Arbowet? Wil je bijvoorbeeld weten of jouw opdrachtgevers je veiligheid voldoende in acht nemen? Laat hieronder een reactie achter of neem contact op met één van onze loopbaanexperts.

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

Welke verplichtingen kent de Arbowet?

De Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) is er om werknemers een veilige en gezonde werkplek te bieden....

Artikel

ZZP en Arbowet: welke eisen gelden er?

Als je in een groot bedrijf werkt of hebt gewerkt, weet je dat er heel wat veiligheidsvoorschriften ...

Artikel

Het nieuwe werken

Werken vanuit een thuissituatie groeit bij steeds meer bedrijven aan populariteit. Logisch, want b...

Artikel

Sporten tijdens werktijd

Door de  Corona maatregelen zijn werknemers niet meer in staat om na 17:00 uur deel te nemen aa...