logo
Artikel geschreven door Werksite.nl

Werken vanuit huis

De essentie van werken vanuit huis ligt ´m in het feit dat arbeid van een vaste tijd en een vaste plaats wordt losgekoppeld. Het ´nieuwe werken´ zoals werken vanuit huis ook wel wordt genoemd, is voor veel werkgevers dé manier om flexibel met medewerkers om te gaan. De werkgever wil daar wel een zo hoog mogelijk rendement uit halen.

Voordelen
Werken vanuit huis maakt het mogelijk, dat een medewerker netto meer tijd overhoudt voor het werk. Er is immers geen sprake van reistijd en de thuiswerker kan meteen aan de slag. Bovendien kunnen piektijden met werken vanuit huis worden opgelost. Flexibele medewerkers worden extra ingezet wanneer dat nodig is.
Maar ook de medewerker die bewust kiest voor werken vanuit huis ondervindt grote voordelen. Hij bepaalt zelf zijn eigen tijdsindeling en er wordt niet op de vingers gekeken door collega´s of een bemoeizuchtige chef. Hierdoor wordt werken vanuit huis vaak als minder stressvol ervaren dan een baan op kantoor.

Nadelen
Natuurlijk heeft het werken vanuit huis ook z´n nadelen. Hoe verloopt de communicatie naar de thuiswerker, hoe wordt hij aangestuurd, hoe is er zicht op werkprocessen? Zomaar wat vragen die opkomen bij werken vanuit huis. Hoe weet men, dat er daadwerkelijk vanuit huis gewerkt wordt? Controle is alleen stuurbaar op output van de thuiswerker.
Werken vanuit huis betekent ook voor een medewerker dat er veel taken door elkaar heen lopen. Privé en werk zijn moeilijk te scheiden, wanneer bijvoorbeeld de kinderen om de haverklap naast je bureau staan of de was gilt om uit de machine gehaald te worden.

Milieu
Werken vanuit huis levert ook voor het milieu behoorlijk wat pluspunten op. Doordat er minder kans op files is, zal er ook een lagere uitstoot van CO2 zijn. Redenen genoeg voor de overheid, om het werken vanuit huis te stimuleren en organisaties te attenderen op de vele voordelen van het werken vanuit huis.

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Normaal artikel

ZZP en Arbowet: welke eisen gelden er?

Als je in een groot bedrijf werkt of hebt gewerkt, weet je dat er heel wat veiligheidsvoorschriften ...

Normaal artikel

Sporten tijdens werktijd

Door de  Corona maatregelen zijn werknemers niet meer in staat om na 17:00 uur deel te nemen aa...

Normaal artikel

Welke verplichtingen kent de Arbowet?

De Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) is er om werknemers een veilige en gezonde werkplek te bieden....

Normaal artikel

Het nieuwe werken

Werken vanuit een thuissituatie groeit bij steeds meer bedrijven aan populariteit. Logisch, want b...