Artikel geschreven door Werksite.nl

Wat doet de Arbeidsinspectie?

De Arbeidsinspectie, tegenwoordig Inspectie SZW, kijkt toe op naleving van de Arbowet. Met andere woorden: de inspecteurs controleren of werknemers, maar vooral werkgevers, zich houden aan de wettelijke regels voor het welzijn op de werkvloer. Een tweede taak van de inspecteurs is het controleren op werkvergunningen. Dit is bedoeld om het illegaal in dienst nemen van goedkope buitenlandse werknemers te ontmoedigen.

Is dat nou echt nodig?
Hoe vervelend het ook kan zijn dat iemand in je nek hijgt en op je vingers kijkt, de Arbeidsinspectie (Inspectie SZW) is toch echt nodig. Als deze toezichthouder er niet was, zouden ondernemingen en organisaties het niet zo nauw nemen met de regels in de Arbowet. Vooral voor werknemers is de Arbeidsinspectie een ‘blessing in disguise’.

Hoe herken ik de Arbeidsinspectie?
Je hoeft niet bang te zijn dat de Arbeidsinspectie ‘undercover’ aan de slag gaat. De inspecteurs identificeren zich altijd netjes en gaan zo efficiënt mogelijk te werk. Desalniettemin kan dit wel betekenen dat werkgevers en werknemers worden gevraagd om werkmethoden te demonstreren en vragen te beantwoorden.

Op een dag waarop de Arbeidsinspectie langskomt, zul je dus minder gedaan krijgen dan op een normale dag. Dat is één van de redenen waarom werkgevers zo balen van dit soort bezoek. Maar als iedereen volgens de regels van de Arbowet werkt, valt er niets te vrezen. Hoogstens zul je een aantal tips krijgen waarmee je eigen gezondheid en veiligheid en die van je collega’s van profiteren.

En wat als ik niet aan de regels voldoe?
Bij kleine overtredingen volstaat een waarschuwing. Deze wordt niet alleen mondeling gegeven, maar ook op schrift gesteld. Bij grotere overtredingen kunnen de werkzaamheden onmiddellijk worden stilgelegd en kan de werkgever een boete tegemoet zien. Deze kan hoog oplopen. Het is daarom in ieders belang om volgens de letteren der Arbowet te werken.

Laat van je horen!
Voor vragen over de Arbowet of over de Arbeidsinspectie kun je bij onze experts terecht. Heb je een anecdote die je wilt delen of een vraag die je aan andere bezoekers wilt stellen, dan kan dat ook in door middel van een reactie onder dit artikel. We horen graag van je!

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

Het nieuwe werken

Werken vanuit een thuissituatie groeit bij steeds meer bedrijven aan populariteit. Logisch, want b...

Artikel

Sporten tijdens werktijd

Door de  Corona maatregelen zijn werknemers niet meer in staat om na 17:00 uur deel te nemen aa...

Artikel

ZZP en Arbowet: welke eisen gelden er?

Als je in een groot bedrijf werkt of hebt gewerkt, weet je dat er heel wat veiligheidsvoorschriften ...

Artikel

Welke verplichtingen kent de Arbowet?

De Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) is er om werknemers een veilige en gezonde werkplek te bieden....