logo
Artikel geschreven door Werksite.nl

Nederlanders werken vaak onbetaald over

Overuren worden door de baas zelden vergoed. Uit onderzoek van www.werksite.nl blijkt dat 53% van de Nederlanders zijn overuren niet uitbetaald krijgt.

In tijden van crisis zijn werknemers bereid om extra uren te maken. Dit onder het argument dat anders het werk wellicht naar een ander gaat. Maar de werkgever is uiteindelijk degene die hier van profiteert. Hij betaalt de uren buiten werktijd namelijk zelden uit.

Het overwerken op zich is niet erg, maar het ontbreken van een vergoeding stuit op weerstand. Op de vraag wat de respondent dit jaar gaat veranderen in zijn werk, antwoord 30% meer salaris te vragen. Een kleine 20% gaat op zoek naar een andere baan om dichter bij huis te kunnen werken en slechts 3% gaat minder overwerken.

Onuitgesproken verplichtingen
Het zijn met name mensen met een kantoorfunctie die het werk moeilijk loslaten. Mobiele telefoons van de zaak werken dit bewust in de hand. Moderne toestellen beschikken haast altijd over een functie om email te kunnen lezen, waardoor de werknemer het werk haast automatisch in zijn vrije tijd mee naar huis neemt. Even nog een uurtje thuis inloggen met de laptop van het werk op het netwerk van de baas om een klus af te ronden, het lijkt eerder regel dan uitzondering. Kantoormobieltjes brengen onuitgesproken verplichtingen met zich mee. Voor een werkgever zijn het minimale investeringen ten opzichte van de opbrengsten.

Tom Spitters, eigenaar van de website, over het onderzoek: "Veel werknemers werken langer door om de werkgever niet direct op kosten te jagen in economisch barre tijden. Maar het ontbreekt deze trouwe mensen vaak aan inzicht in de beschikbare financiƫle middelen van de werkgever, om te kunnen onderbouwen of het rechtvaardig is dat overuren niet worden uitbetaald. De werkgever is daarom altijd degene die profiteert van deze vaak onnodige gulheid."

Aan het onderzoek deden 500 werknemers mee.

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Normaal artikel

ZZP en Arbowet: welke eisen gelden er?

Als je in een groot bedrijf werkt of hebt gewerkt, weet je dat er heel wat veiligheidsvoorschriften ...

Normaal artikel

Welke verplichtingen kent de Arbowet?

De Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) is er om werknemers een veilige en gezonde werkplek te bieden....

Normaal artikel

Sporten tijdens werktijd

Door de  Corona maatregelen zijn werknemers niet meer in staat om na 17:00 uur deel te nemen aa...

Normaal artikel

Het nieuwe werken

Werken vanuit een thuissituatie groeit bij steeds meer bedrijven aan populariteit. Logisch, want b...