Artikel geschreven door Werksite.nl

Werk en ziekte: wat moet je doen?

We zijn allemaal wel eens een paar daagjes niet lekker. Werk en ziekte vormen nooit goede combinatie. Als je je echt niet goed voelt door bijvoorbeeld griep, is het belangrijk om eerst volledig te herstellen; hoe graag je misschien ook wilt werken. Gelukkig zijn we meestal na een paar daagjes weer beter.

Maar wat gebeurt er als de ziekte van lange duur is? Wat als je door lichamelijke of geestelijke gebreken niet meer kunt functioneren binnen het bedrijf? Krijg je dan doorbetaald of moet je aanspraak maken op een uitkering?

Verklaring arts
Bij langdurige ziekte op het werk is allereerst een verklaring van de bedrijfsarts of een specialist nodig om de werknemer arbeidsongeschikt te verklaren. De eerste twee jaar dat je ziek bent krijg je nog 70 procent van je laatstgenoten loon doorbetaald. Als je daarna nog steeds arbeidsongeschikt bent kom je in de Ziektewet terecht.

Baan kwijt omdat je ziek bent?
Wanneer je je baan kwijtraakt omdat je ziek bent, kun je aanspraak maken op een uitkering volgens de Wet Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA). De WIA is de opvolger van de vroegere Wet op Arbeidsongeschiktheid (WAO).
De WIA maakt een onderscheid tussen 3 categorie├źn arbeidsongeschiktheid: 75 tot 100 procent arbeidsongeschikt, 35 tot 80 procent arbeidsongeschikt en minder dan 35 procent arbeidsongeschikt.

Volledige arbeidsongeschiktheid
In het geval van 75 tot 100 procent arbeidsongeschiktheid kun je niet meer deelnemen aan het arbeidsproces. In dit geval heb je recht op een Inkomstenvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA). Met een IVA-uitkering verdienen werknemers maximaal 75 procent van hun laatstverdiende loon.

Gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid
Soms is het nog wel mogelijk om naast een ziekte te blijven werken. Wanneer je 35 tot 80 procent arbeidsongeschikt bent verklaard, val je in de categorie Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikte (WGA). Je kunt aanspraak maken op de WIA, maar het is de bedoeling dat je uiteindelijk weer (deels) aan de slag gaat.

Ben je minder dan 35 procent arbeidsongeschikt verklaard, dan heb je volgend de WIA geen recht op een uitkering. Soms kun je wel een aanvulling krijgen op je loon.

Advies over werk en ziekte
Heb je vragen over werk en ziekte? Wil je bijvoorbeeld meer weten over de WIA-uitkering of mogelijkheden om weer aan de slag te gaan? Stel je vraag dan eens aan de loopbaanexperts van Werksite. Zij kunnen je bijstaan met advies.

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

Psychische hulp op het werk

Bij psychologische klachten op het werk, is het zaak om zo snel mogelijk psychische hulp te zoeken. ...

Artikel

Werk en ziekte: wat moet je doen?

We zijn allemaal wel eens een paar daagjes niet lekker. Werk en ziekte vormen nooit goede combinatie...