Artikel geschreven door Werksite.nl

Psychische hulp op het werk

Bij psychologische klachten op het werk, is het zaak om zo snel mogelijk psychische hulp te zoeken. De meest voorkomende werkgerelateerde klachten zijn overspannenheid, burn-out, angststoornissen en depressie.

Stress op het werk is in veel gevallen een belangrijke oorzaak van de problemen, al kunnen omstandigheden in de privé-sfeer ook een rol spelen.

Stress op het werk
Uiteraard is er helemaal niets mis met een beetje stress. Sommige mensen vinden zichzelf juist beter presteren wanneer ze een deadline moeten halen. Wanneer de werkdruk echter te hoog wordt, kunnen psychologische klachten ontstaan.

Klachten herkennen
Het is belangrijk om de klachten te herkennen, maar dat is lang niet altijd makkelijk. De klachten zijn soms vaag en als je er zelf mee te maken hebt, denk je misschien dat je jezelf alleen maar een beetje aanstelt. Hoe kun je psychische klachten herkennen?

Overspannenheid en burn-out
De meest voorkomende psychologische klacht op het werk is overspannenheid. Je herkent overspannenheid aan gevoelens van emotionele uitputting en een gevoel dat je het werk niet aankunt. Daarnaast kun je bijvoorbeeld last hebben van slaapproblemen.

Bij een burn-out zijn uitputtingsgevoelens nog extremer. Mensen met een burn-out hebben vaak het gevoel dat ze niets meer waard zijn. Daarnaast kun je last hebben van angstgevoelens, wantrouwigheid en woede-uitbarstingen.

Angststoornissen en depressie
Wanneer je lijdt onder een angststoornis heb je last van onverdraagzame irrationele angsten. Bij een depressie lukt het je niet om positieve gedachten of gevoelens te produceren. Je hebt last van een gevoel van somberheid.

Herken je klachten?
Als je zelf last hebt van psychologische klachten op het werk, blijf er dan niet mee zitten: zoek hulp. Schaam je er niet voor en zoek ook in het geval van twijfel psychische hulp. Ga eens langs je bedrijfs- of huisarts om erover te praten. De arts zal een diagnose stellen, waarna je de psychische hulp krijgt die je nodig hebt.

Het kan natuurlijk ook dat je erachter komt dat je huidige baan eigenlijk niets voor jou is. Als je een carrière-switch overweegt, kun je hierover vragen stellen aan de loopbaanexperts van Werksite.

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

Werk en ziekte: wat moet je doen?

We zijn allemaal wel eens een paar daagjes niet lekker. Werk en ziekte vormen nooit goede combinatie...

Artikel

Psychische hulp op het werk

Bij psychologische klachten op het werk, is het zaak om zo snel mogelijk psychische hulp te zoeken. ...