Artikel geschreven door Werksite.nl

Overspannen, wat zijn de symptomen

Wanneer ben je nu overspannen? Het is vaak moeilijk te diagnostiseren voor een (bedrijfs)arts. Wanneer men veelvuldig last heeft van onder andere slaapproblemen, hartkloppingen, vergeetachtigheid, emotionele buien (huilbuien, angsten e.d.) en futloosheid, kan men overspannen zijn. Als het werk hieronder lijdt, kan men het beste de ziektewet ingaan. Alleen ligt hier vaak een probleem.

Ziektewet
Bij een overspannen werknemer wil de bedrijfsarts graag weten wat de oorzaak is. De ziektewet wordt eerder in werking gesteld, als blijkt dat de werkvloer oorzaak is dat iemand overspannen thuis zit, dan wanneer de thuissituatie oorzaak is. Eigenlijk mag dit onderscheid niet gemaakt worden, maar het blijft veelal moeilijk om bewijzen voor de overspannen situatie op tafel te krijgen.

Grijs verzuim
Bewijsvoering van ziekte is voor een werkgever van belang. Alleen dan kan hij zich beroepen op de ziektewet en zijn overspannen werknemer hiervoor aanmelden. Veelal worden overspannen werknemers niet serieus genomen en worden de klachten weggezet als 'grijs verzuim'. Pas nadat het met bewijsvoering tot 'wit verzuim' is omgebogen, wordt het voor een werkgever gemakkelijker de ziektewet in werking te stellen voor zijn overspannen medewerker.

Wit verzuim
Om de werkgever voor te zijn, wordt het een overspannen werknemer aangeraden, zich zelf al bij de huisarts te melden. Zodoende is er bewijsvoering voor zijn overspannen situatie en kan door een bedrijfsarts informatie worden opgevraagd, waarna de ziektewet in werking kan worden gesteld.
Natuurlijk kan een medewerker ook altijd op eigen initiatief een gesprek met de bedrijfsarts of betreffende Arbodienst aanvragen om over zijn overspannen situatie te praten en eventueel via deze weg voor de ziektewet in aanmerking te komen.

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

Psychische hulp op het werk

Bij psychologische klachten op het werk, is het zaak om zo snel mogelijk psychische hulp te zoeken. ...

Artikel

Werk en ziekte: wat moet je doen?

We zijn allemaal wel eens een paar daagjes niet lekker. Werk en ziekte vormen nooit goede combinatie...