Vraag

Kan ik als zzp-er stoppen als mijn project afloopt en uitkering met terugwerkende kracht aanvragen waarbij de hoogte van maandelijkse uitkering gelijk blijft aan dat als ik de ww had aangevraagd voord

Binnenkort loop mijn huidige werkcontract af. Ik wil voor mijn huidige werkgever als zzp-er aan de slag. Alleen als deze werkzaamheden stoppen wil ik beroep kunnen doen op mijn ww, onder dezelfde voorwaarden als dat ik niet als zzp-er aan de slag zou gaan en direct een ww aanvraag. Ik wil dus niet in ww-uitkering achteruit gaan terwijl ik een risico neem om als zzp-er aan de slag te gaan. Kunnen jullie me zeggen of ik met terugwerkende kracht ww kan aanvragen, of de uitkering dan gelijk blijft aan direct aanvragen en wat de voorwaarden zijn? dank!

07-11-2022 Vraag van Maaike

Beste Maaike, Als ik het zo lees vraag ik mij af of het wel gaat over zzp-er zijn? Is het niet een verkapt werknemerschap? Als je zo vast houdt aan WW recht en alleen maar spreekt over werken voor je oude baas dan lijkt dat niet op zelfstandig ondernemerschap. Je noemt: als deze werkzaamheden stoppen. Dan lijkt het er op dat dit ook je enige zelfstandige werkzaamheden zijn. Ik zou er nog eens goed over nadenken. Voor het zelfstandig ondernemerschap moet je gaan en dat moet je zelf ook echt willen. Daar hoort ook bij je klantenportefeuille uitbouwen. Als deze opdracht stopt heb je nog de andere opdrachtgevers achter de hand. Of een buffer aanleggen tijdens een grote klus en ondertussen acquireren voor de volgende klus. Dan heb je het vangnet voor de WW niet nodig.
Je vraag. Terugwerkende kracht en WW? Gokken en op zeker te spelen? Zo zit ons vangnet niet in elkaar. De sociale zekerheid is al jarenlang aan het versoberen. Daarin past dit op zeker denken niet. Als je wil starten als zelfstandig ondernemer dan is dat een keuze die maar mondjesmaat wordt gesteund vanuit de sociale zekerheid. Omdat de regels de laatste tijd nogal snel veranderen adviseer ik je om deze vraag ook neer te leggen bij het UWV. De mogelijkheden om als zelfstandige vanuit de uitkering (dus niet voorafgaand aan de uitkering) te starten zijn verbeterd, maar de regels luisteren heel erg nauw. Die moet je dus goed volgen wil je eventuele kansen op een WW niet verliezen. Vraag dan ook goed na hoe gerekend wordt met de omzet en winst en in relatie tot het vaststellen van de hoogte van de uitkering.
Is je werkgever je enige opdrachtgever dan loopt je werkgever gevaar dat deze achteraf de rekening krijgt voor de werkgeverslasten van de fiscus omdat het om verkapt werkgeverschap gaat.

07-11-2022 Antwoord door Brigitte

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste re-integratiebureau

Wij vergelijken het aanbod voor re-integratie in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende re-integratietraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Re-integratie traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40