Vraag

Moet werkgever direct vrij maken voor medewerker die per direct wil re-integreren

Moet een werkgever per direct tijd vrij maken voor het re-integratietraject van een medewerker.
Medewerker X is al 2 jaar in dienst bij bedrijf Y en heeft zich 2 maanden geleden ziek gemeld vanwege overspannenheidsklachten.
Arboarts is direct erbij betrokken en een eerste gesprek coach-traject is gestart waaruit is gebleken dat doelen stellen nog niet mogelijk is.
Werknemer heeft weer met de arbo arts gesproken en vanuit het niets wil medewerker volgende week alweer starten, dusdanig veel uren dat hij met 4 weken weer volledig aan het werk is. Het vermoeden is dat vanwege het salaris wat met 4 weken zal worden verlaagd naar 70% deze medewerker toch weer aan de bak wilt gaan.
Werkgever geeft aan dat hij niet weet of medewerker terug kan in oude rol, of helemaal wel vanwege diverse redenen.

De Agenda van de baas/werkgever is bam vol, medewerker eist volgende week alweer voor 22 procent terug te komen, zonder dat er duidelijk is wat hij gaat doen en/of wat mogelijk is.
Mijn vraag: is werkgever verplicht mee te werken, of kan hij ook in overleg alles een week uitstellen omdat er dan tijd is om hem zorgvuldig te woord te staan, plannen te maken en/of een beslissing te maken over wat de toekomst zal brengen.
Alvast bedankt

07-11-2022 Vraag van Gabrie

Werkgever bepaalt! Werkgever moet wel conform wet verbetering Poortwachter een plan in overleg met de werknemer opstellen, maar het is niet zo dat werknemer of arboarts bepalend zijn! Uiteindelijk is het de werkgever, die de lijnen uitzet binnen de wettelijke kaders. Als het advies van de arbo arts is, starten met werken en binnen 4 weken alles opbouwen, kan en mag de werkgever dat naast zich neer leggen. Als het na zorgvuldige weging van de werkgever beter is om daar langer over te doen, b.v. 2 maanden, is dat geen probleem. Uiteraard in overleg met de werknemer.
Je kunt me bellen...0206202122
Groet en succes,
Erik Meijs

07-11-2022 Antwoord door Erik

Vond je dit antwoord nuttig?

Een werkgever is verplicht mee te werken aan de re-integratie voor zover dat past binnen de arbeidsmogelijkheden van de medewerker. De medewerker heeft hier niet de regie in, het moet wel uitvoerbaar zijn erin overleg plaatsvinden. Wanneer de werkgever twijfelt of het voorstel voor de re-integratie haalbaar is, kan de werkgever deze vraag aan de bedrijfsarts voorleggen. De medewerker kan zonodig een deskundigenoordeel bij het UWV aanvragen (afhandeltermijn 6 weken en kost de medewerker € 100,00). In die periode kun je dan wel alvast een afspraak maken voor een gesprek over de re-integratie. Er moet ook gelet op de problematiek een degelijk plan van aanpak worden opgesteld om de re-integratie zorgvuldig te laten verlopen. Dat plan van aanpak maak je samen (werkgever en werknemer). Overhaast aan de bak gaan past in het ziektebeeld en als werkgever heb je een zorgplicht dus mag je aangeven, rust nog wat langer goed uit en dan gaan we op (datum) met elkaar in gesprek over een gedegen plan van aanpak. Overigens heeft de medewerker het recht om terug te keren in de bedongen arbeid (de functie voor de ziekmelding). Zijn er redenen die niet met ziekte te maken hebben waarom de werkgever dat niet ziet zitten, dan is dat een arbeidsrechtelijk traject dat pas ingezet kan worden na de volledig hervatting in het eigen werk.
Jouw laatste opmerking is correct. Het moet in overleg.
Brigitte Gerringe, registerarbeidsdeskundige

07-11-2022 Antwoord door Brigitte

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste re-integratiebureau

Wij vergelijken het aanbod voor re-integratie in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende re-integratietraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Re-integratie traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40