Ontslagrecht vaak misbruikt door werkgevers

Door Tom Spitters op 9 september 2014  

Ruim 80% van alle werknemers in Nederland vindt dat hun werkgever misbruik maakt van het ontslagrecht. Dit blijkt uit onderzoek dat in de zomermaanden is uitgevoerd door NationaleEnquête, in opdracht van Werksite.nl. Aan dit onderzoek deden 1.450 werknemers mee van uiteenlopend niveau en werkzaam in verschillende branches.


Jaarcontracten

Bij de meeste ondervraagden werd een tijdelijk contract wél drie keer verlengd, maar kregen ze niet aansluitend een vast contract aangeboden. In plaats daarvan kregen ze het aanbod om na drie maanden werkloosheidsuitkering, weer van voor af aan met een jaarcontract te starten. Tom Spitters, directeur van Werksite.nl zegt hierover: "Werkgevers worden creatief in tijden van crisis. Zij weten wat wettelijk is toegestaan en vinden op die manier toch de mazen in de wetgeving. Door krapte op de arbeidsmarkt, geven werknemers hieraan toe en zijn ze allang blij dat ze na drie maanden weer aan het werk kunnen."

Faillissement

Werknemers staan met hun rug tegen de muur bij ontslagprocedures die worden opgestart na faillissement. Bedrijven proberen de wettelijke verplichtingen die zij hebben naar vast personeel, te omzeilen. Afscheid nemen van personeel kost immers geld. Om hun bedrijf te redden en een doorstart te maken, kiezen werkgevers voor een nieuwe tenaamstelling. Het personeel staat in dat geval op straat. Spitters: "Manipulatie, intimidatie en discriminatie zijn aan de orde van de dag. Personeel wordt onder druk gezet om contracten te ondertekenen en akkoord te gaan met ontslag. Mondelinge afspraken om na de doorstart aangesteld te blijven, worden zonder pardon ingetrokken!"

Opvallende gegevens

Het onderzoek van Werksite.nl geeft nog meer opvallende cijfers. 77% van de ondervraagden vindt dat de overheid een belangrijkere rol moet spelen om misstanden op de werkvloer aan te pakken. Overuren worden bij 55% van de werknemers niet uitbetaald en eenzelfde percentage voelt zich niet gewaardeerd door zijn baas. Spitters: "Uit angst voor baanverlies, is zelfs 62% van de ondervraagden bereid om genoegen te nemen met minder salaris."  Zo´n 5% geeft aan dat er dagelijks op de werkvloer gediscrimineerd wordt en bij 32% gebeurt dat regelmatig.

Onafhankelijk

Werksite.nl is een onafhankelijke carrièresite. De website beschikt over een groot landelijk netwerk met 1.000 aangesloten loopbaanadviesbureaus. Daarnaast telt de website 525.000 leden uit zeer diverse doelgroepen. 

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Werkloosheid'

Bekijk artikelen op categorie