Wat is anoniem solliciteren?

Door Tom Spitters op 16 augustus 2011  

Anoniem solliciteren is het solliciteren zonder vermelding van bepaalde persoonlijke gegevens. Op deze manier maken bepaalde beroepsgroepen, die in de praktijk moeilijker aan een baan blijken te komen en dus kwetsbaarder zijn, een grotere kans. Voorbeelden hiervan zijn:

• Vrouwen
• Allochtonen
• Ouderen

Hierbij moeten we wel een aantekening maken. In Nederland betekent anoniem solliciteren dat je je naam niet vermeldt. Op die manier kun je je (al dan niet) allochtone achtergrond verhullen. In Duitsland mag een sollicitant ook geboortedatum en geslacht weglaten. Op die manier zouden er gelijke kansen voor alle beroepsgroepen moeten zijn. Anonieme sollicitaties zijn nu toegestaan in Nederland, in Duitsland en in België.

Protest tegen anoniem solliciteren
Het Nederlandse bedrijfsleven loopt nog niet echt warm voor anoniem solliciteren. Recruiters en HR-managers denken dat een eventuele discriminatie hiermee alleen maar naar een later tijdstip wordt verschoven, bijvoorbeeld naar het kennismakingsgesprek.

Daarnaast zijn multinationals vaak juist op zoek naar allochtone werknemers, omdat zij meertalig zijn opgegroeid en geen probleem hebben met de mogelijke cultuurverschillen die ze tijdens hun werk tegen kunnen komen.

Voordelen van anonieme sollicitaties
Voorstanders van anoniem solliciteren denken juist dat een allochtone of oudere werkzoekende veel meer kans maakt wanneer hij of zij eenmaal face-to-face contact met een werkgever heeft. Voorlopig blijft het echter bij dit soort meningsverschillen; de resultaten van de proef in Nederland, Duitsland en België zijn immers nog niet bekend. Anoniem solliciteren heeft naar ons idee niet te bieden wat de werkgever het liefst ziet, een kandidaat welke past bij de vacature en bedrijfscultuur.

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Solliciteren'

Bekijk artikelen op categorie