Sollicitatieplicht: wat is het?

Door Tom Spitters op 12 augustus 2011  

Verplicht moeten solliciteren. Regelmatig op vacatures moeten reageren, ook al ben je er misschien niet volledig in geïnteresseerd: dat heet sollicitatieplicht. Als je werkloos bent geraakt, is de kans groot dat jij deze plicht ook hebt. Werksite bekijkt de voor- en nadelen van deze sollicitatieplicht en geeft je tips om snel weer aan een baan te komen.

Geldt de sollicitatieplicht ook voor mij?
Je hebt automatisch sollicitatieplicht wanneer je in de WW zit en dus een bijstandsuitkering ontvangt. Het nadeel hiervan is dat je ook op vacatures moet reageren waar je niet zoveel interesse in hebt. Op deze manier wil de overheid je zo snel mogelijk weer aan het werk krijgen.

Vrijstelling van de sollicitatieplicht
Er bestaat ontheffing van de sollicitatieplicht bij een aantal situaties, bijvoorbeeld wanneer je ziek bent en niet in staat bent om te werken. Ook wanneer je voor een ernstig ziek kind of familielid zorgt, geldt de plicht om te solliciteren niet voor jou.

Ben je alleenstaande moeder met een kind van vijf jaar of jonger, dan heb je recht op maximaal zes jaar vrijstelling. Wanneer je ouder dan 57,5 jaar bent bestaat er kans op ontheffing. Je gemeente beslist in dat geval over de mogelijke vrijstelling.

Ontheffing bij vrijwilligerswerk?
Wij krijgen geregeld de vraag of mensen recht op vrijstelling van de sollicitatieplicht hebben bij het uitvoeren van vrijwilligerswerk. Dit is inderdaad mogelijk tot een maximumperiode van zes maanden. Daarna zal de plicht weer gelden. Het is dus de bedoeling dat jouw vrijwilligerswerk van tijdelijke aard is.

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Solliciteren'

Bekijk artikelen op categorie