Open sollicitatie

Door Tom Spitters op 18 augustus 2011  

Als je op zoek naar werk bent, heb je de keuze uit twee soorten sollicitaties: 'gesloten' en open sollicitaties. Het verschil hiertussen leggen we in dit artikel uit. Ook bekijken we de voor- en nadelen van een open sollicitatie ten opzichte van een traditionele sollicitatie.

Wat is een open sollicitatie eigenlijk?
Een open sollicitatie is een sollicitatie naar een baan die niet wordt geadverteerd. Met andere woorden: je hebt geen vacature gezien, maar wilt toch een gokje wagen. Bijvoorbeeld omdat je wéét dat jij het bedrijf wat te bieden hebt. Of omdat je gewoon heel graag bij die organisatie ervaring opdoet. Of vanwege de liefde: je wilt graag dichter bij je vriend of vriendin wonen en gaat naarstig op zoek naar een baan in zijn of haar stad.

Is een open sollicitatie niet verspilde energie?
De meningen over het nut van een open sollicitatie verschillen op basis van de ervaringen die werknemers hiermee hebben. Maar nooit geschoten is altijd mis, dus waarom zou je hier niet wat energie in steken? Dat is de beste manier om er achter te komen of een open sollicitatie zin heeft. En met een beetje geluk kom je bij het bedrijf van je dromen terecht!

De voordelen van een open sollicitatie samengevat:

- Je toont initiatief
- Je toont gedrevenheid
- Je bent je concurrentie een stapje voor
- Is er geen vacature, dan bewaart het bedrijf je CV
- Je hoort als eerste wanneer er een geschikte vacature vrijkomt

Een open sollicitatie is niet alleen verstandig als je op zoek bent naar een vaste dienstbetrekking. Ook voor het schrijven van een stage sollicitatiebrief is de open sollicitatie een prima strategie.


 

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Solliciteren'

Bekijk artikelen op categorie