Wat doen re-integratiebureaus?

Door Tom Spitters op 30 juli 2013  

Wanneer u een tijd uit de professionele roulatie bent geweest, bijvoorbeeld door ziekte of een ongeval, is het vaak niet mogelijk om zomaar terug te keren op uw oude werkplek. Natuurlijk zal uw werkgever zijn uiterste best hiervoor doen. Sterker nog, hier is hij verplicht toe. Maar dat garandeert niets.

Daarom krijgen (gedeeltelijk) arbeidsgeschikte werknemers die terug willen keren de nodige hulp in de vorm van een re-integratiebedrijf. Het UWV bepaalt of u zo’n bureau nodig heeft. U kunt de volgende concrete hulp van het bureau verwachten:

  • Evaluatie van uw talenten en mogelijkheden
  • Beroepskeuzetest
  • Scholing en cursussen
  • Sollicitatietraining
  • Jobhunting


Vergelijk snel 3 gratis offertes

Eerste spoor of tweede spoor
Uiteraard hoeven niet alle elementen uit het bovenstaande lijstje op u van toepassing te zijn. Wanneer u bijvoorbeeld met een ‘re-integratie 1e spoor’ te maken heeft, gaat u bij uw huidige werkgever herintreden. Een beroepskeuzetest, sollicitatietraining en jobhunting zijn dan niet nodig. Wel kunnen een evaluatie van uw capaciteiten en/of bijscholing een goed startpunt zijn voor mogelijk alternatieve werkzaamheden.

Een re-integratie van het type ‘2e spoor’ betekent dat u door uw veranderde situatie . Wat re-integratiebureaus dan doen, is u helpen bij een andere werkgever aan de slag te gaan. Maar eerst moet die werkgever gevonden worden. Daarom wordt u klaargestoomd om zoveel mogelijk kans te maken en krijgt u praktische hulp bij het vinden van die nieuwe baan. Hier wordt maximaal een jaar voor uitgetrokken.

In het eerste halfjaar van uw re-integratie tweede spoor mag u zich focussen op vacatures en open sollicitaties die direct met uw werkervaring en opleidingsniveau te maken hebben. Heeft u ondanks de begeleiding van het re-integratiebureau dan nog niets gevonden, dan dient u, zogezegd, uw vangnet te verruimen. Banen die niet direct op uw werkverleden aansluiten worden dan ook als ‘passend’ aangemerkt.

Wat kost een re-integratiebureau?
Als werkzoekende betaalt u geen eigen bijdrage; het UWV neemt de kosten voor zijn rekening. Dat is prettig voor u, maar dat betekent niet dat u een willekeurig bureau dient te kiezen. U heeft het voor het zeggen, omdat het om uw loopbaan gaat. Vergelijk daarom wat re-integratiebureaus doen om een beeld te krijgen van wat er mogelijk is. Daarna kunt u voor één van deze bedrijven kiezen of verder zoeken. Hieronder vertellen wij u welke rol Werksite daarbij kan spelen.

Het beste bureau voor uw situatie
De beste manier om antwoord te krijgen op de vraag ‘wat doen re-integratiebureaus’ is natuurlijk het zelf inschakelen van zo’n bureau. Omdat de keuze voor zo’n re-integratiebureau een heel persoonlijke is, zult u meerdere met elkaar willen vergelijken. Vooral de specialiteit van het bureau doet ertoe.

Werksite maakt het u makkelijk om een re-integratiebedrijf te vinden dat bij uw persoonlijke situatie past. Daarnaast geven wij u snel en eenvoudig een overzicht van de investering waar deze bureaus om vragen. Hoe wij u helpen? Wij hebben een groot aantal re-integratiebureaus in ons netwerk. Vul het offerteformulier in en u ontvangt van maximaal drie verschillende bureaus een voorstel op maat voor uw situatie.

Ontvang gratis 3 offertes

 

Stel een vraag over dit onderwerp

Meer artikelen binnen 'Re-integratie'

Bekijk artikelen op categorie