Herintreden arbeidsmarkt

Door Tom Spitters op 11 mei 2011  

Het valt niet altijd mee om na lange tijd te herintreden op de arbeidsmarkt. Hoe groter het tijdsgat tussen ´oud werk´ en ´nieuw werk´, hoe moeilijker het re-integratietraject. Daarbij speelt ook de reden van werkloosheid. Langdurige werkloosheid kan een eigen keuze zijn (zorgtaak voor kinderen bijvoorbeeld) of opgelegd door ziekte of een ontslagprocedure. Herintreden op de arbeidsmarkt gaat niet altijd van een leien dakje. Na vele afwijzingen en een zoveelste teleurstellend sollicitatiegesprek zinkt de moed bij velen in de schoenen.

Persoonlijk advies nodig? Bel 085 - 40 195 40

Mogelijkheden

Hoe gaat dat nu, herintreden op de arbeidsmarkt? Voor een ieder die, om welke reden ook, lang uit het arbeidsproces is geweest, zijn er heel wat mogelijkheden. Allereerst is er het UWV, dat veel re-integratietrajecten begeleidt, wanneer iemand wil herintreden op de arbeidsmarkt. Er wordt gekeken naar wat iemand kan en wat iemand wil, er worden sollicitatietrainingen gegeven en zelfs (bij)scholing behoort tot de mogelijkheden.

Herintreden op de arbeidsmarkt kan ook op een andere manier. Schrijf je in bij een uitzendbureau en ga gewoon aan de slag. Misschien is het niet direct die droombaan met fantastisch salaris, maar vanuit een werkende positie is het gemakkelijker om verder te solliciteren.

Weer wennen

Herintreden op de arbeidsmarkt is niet voor iedereen even gemakkelijk. Na een lange werkloze periode moet men weer wennen aan het ritme van werken en het besef weer voor een baas te werken. Bovendien ondervinden veel mensen die herintreden op de arbeidsmarkt een zekere mate van onzekerheid. Een goede begeleiding op de werkvloer is daarom van groot belang.

Actief blijven

Om dergelijke problemen bij herintreden op de arbeidsmarkt voor te zijn, is het aan te raden ook in een werkloze situatie actief te blijven. Dat kan bijvoorbeeld door het oppakken van een studie of cursus of door het ondernemen van vrijwilligerswerk. Maar ook het lopen van een eventuele stage bij een toekomstig werkgever vergroot de kans om gemakkelijker te herintreden op de arbeidsmarkt.

Vergelijk kosten re-integratie

Als werkgever streeft u een zo hoog mogelijke productiviteit na. Er zijn natuurlijk dingen die roet in het eten kunnen gooien, van arbeidsconflicten tot langdurig zieke werknemers. In dit artikel focussen we ons op dat laatste. Want wat zijn de procedures en wetgevingen omtrent (gedeeltelijk) arbeidsongeschikte medewerkers? Dient u hen door te betalen en zo ja, hoeveel? En wat als ze nou voorgoed ‘uitgeschakeld’ zijn? Wat zijn uw verantwoordelijkheden?

Arbeidsongeschikt: 70% loon doorbetalen

Volgens de wet dient u een zieke of arbeidsongeschikte werknemer minstens 70% van het laatstverdiende loon door te betalen. Deze betalingen gaan maximaal 104 weken door, wat natuurlijk een flinke deuk in uw budget kan slaan. Hoe vervelend de situatie ook is waarin de werknemer zich bevindt en hoe zeer u ook met hem of haar meeleeft, een werknemer betalen zonder dat u hier werk voor terug krijgt is geen pretje.

Indien van toepassing en indien dit wordt erkend, kunt u de aansprakelijkheid voor de arbeidsongeschiktheid verhalen op een schuldige partij. Deze dient dan ook uw loonkosten voor de langdurig zieke werknemer te vergoeden.

Uw medewerker weer aan het werk krijgen

Het is natuurlijk zowel in uw eigen belang als in het belang van uw werknemer dat deze weer aan het werk kan. Wanneer de arbodienst of de bedrijfsarts uw medewerker geheel of gedeeltelijk geschikt acht om te werken, dient u uw best te doen om hem of haar weer aan de slag te zetten. Het kan zijn dat de langdurig zieke werknemer na de ziekte of het ongeval beperkte capaciteiten heeft. Waar nodig maakt u aanpassingen aan de werkplek.

Ziet u echter geen mogelijkheid om uw werknemer te laten herintegreren, dan zult u met de hulp van een re-integratiebureau op zoek moeten gaan naar alternatief werk voor uw werknemer. Deze vorm van re-integratie wordt ook wel re-integratie 2e spoor genoemd. Wanneer uw medewerker wel weer gewoon bij u kan instromen, heet dat re-integratie 1e spoor.

Let op: ook bij re-integratie 1e spoor is de hulp van een bureau gewenst. Zo’n bureau biedt uw werknemer steun en coaching. Waar nodig wordt hem of haar ook training aangeboden. Bij een re-integratie 2e spoor strekt die hulp veel verder en kan er ook een evaluatie van talenten en interesses bij komen, een beroepskeuzetest, sollicitatietraining en de eigenlijke jobhunting.

Ontvang gratis 3 offertes

Re-integratie goedkoper dan loon doorbetalen

U bent verplicht om re-integratie te betalen, maar dat is geen ramp. Een re-integratietraject hoeft maar enkele weken tot maanden te duren, waarna een (gedeeltelijk) arbeidsgeschikte werknemer aan het werk kan, hetzij bij u, hetzij bij een nieuwe werkgever. Dankzij de jarenlange ervaring van de re-integratieconsultants en het netwerk dat zij hebben opgebouwd, heeft uw langdurig zieke werknemer met hun hulp de grootste kans op een terugkeer op de arbeidsmarkt.

Vraag offertes aan van re-integratiebureaus

Werksite maakt het u makkelijk om re-integratiebureaus te vergelijken. Vul uw gegevens in en wij sturen deze door naar meerdere bedrijven, die u vervolgens een prijsraming sturen van hun re-integratietraject. Binnen enkele dagen weet u welk bureau de meeste kans van slagen in uw tak van industrie geeft, zodat de loondoorbetaling u zo weinig mogelijk hoeft te kosten.

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Re-integratie'

Bekijk artikelen op categorie