Loopbaan op dood spoor

Door Tom Spitters op 16 maart 2011  

Volgens loopbaanexperts is het geen uitzondering dat werknemers blijven hangen in een functie die helemaal niet bij ze past waardoor zij kans hebben dat hun loopbaan vast loopt. Redenen? Die zijn er genoeg.
Een loopbaan loopt vast op het feit dat er geen uitdaging meer in een functie zit, waardoor de motivatie er niet meer is. Een andere bekende reden dat een loopbaan vast loopt is, wanneer er geen mogelijkheid is om door te groeien binnen een organisatie. Een loopbaan loopt echt vast wanneer een baan meer energie kost dan dat het oplevert.

Offerte aanvragen

Zekerheid
In geval een loopbaan vast loopt kiest men vaak voor de zekerheid van een baan. Een vast contract met een goed salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden zeg je nu eenmaal niet zomaar op. Bovendien zien velen als een berg op tegen het solliciteren en zijn bang niets meer waard te zijn. En een nieuwe baan start meestal met een jaarcontract, waardoor de zekerheid verdwenen is. Zelfs wanneer alle leuke collega´s al zijn vertrokken, is dat vaak nog geen reden om te vertrekken.

Loopbaan weer op de rit
Het vast lopen van een loopbaan is steeds meer verantwoordelijkheid van de werknemer. Het is belangrijk dat iemand een eerlijke zelfanalyse maakt. ´Wat wil ik´, ´wat kan ik´ en ´wat wil ik niet´ zijn daarbij cruciale vragen.
Wanneer een loopbaan vast loopt, is het bovendien niet altijd nodig om elders op zoek te gaan naar een functie. Een goed gesprek met de werkgever, verandering in functiepakket of een nieuw project kan een heel ander licht schijnen op een geblokkeerde loopbaan.

Ander werk
Soms gaat het verder en is het belangrijk goed na te denken over mogelijke toekomstige stappen. Een loopbaan loopt vast door stagnatie in persoonlijke ontwikkeling. In dat geval kan een loopbaanbegeleidings- of outplacementtraject soelaas bieden. De loopbaanadviseur is bovendien een professional die geen belang heeft bij de keuzes die de werknemer maakt.

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Loopbaanadvies'

Bekijk artikelen op categorie