Rechtsbijstand, de vakbond staat voor je klaar

Door Tom Spitters op 9 juni 2010  

Rechtsbijstand is geen overbodige luxe. De situatie van ontslag kan diep ingrijpen in de persoonlijke sfeer en het is van belang de problematiek vooral zakelijk te benaderen. Het eerste dat je moet doen is je juridisch laten bijstaan. Laat je adviseren over je rechten en over je plichten en reageer pas op ontslag zodra je weet waar je staat en wat je moet doen. Zet de emoties even aan de kant en overzie de feiten.

Rechtsbijstand is noodzakelijk
Een ervaren jurist kan scheiding maken tussen de emoties en de feiten. Daarvoor kun je aankloppen bij een arbeidsjurist en, afhankelijk van je (financiële) situatie ook bij de rechtshulp of het juridisch loket. Voor werknemers die lid zijn van een vakbond is de juridische afdeling van de bond beschikbaar, vaak zelfs gratis. Dat kan een voordeel zijn: de vakbond kent de branche van binnenuit, heeft zelf over de CAO onderhandelt en is op de hoogte van mogelijk vergelijkbare situaties. Nadeel is dat de vakbond ook aan tafel zit bij de werkgevers en in die zin een breder belang dient dan alleen het jouwe.

Collectief ontslag en afvloeiingsregelingen
In sommige situaties is de vakbond de aangewezen gesprekspartner bij (dreigend) ontslag, zelfs als je persoonlijk een jurist in de arm hebt genomen. Als sprake is van ingrijpende reorganisatie en collectieve regelingen voor afvloeiing, wordt voor jou bepaald op welke wijze het ontslag tot stand zal komen. In dat geval kan een “second opinion” voor rechtsbijstand geen kwaad.

Laat je adviseren, maar kies zelf
In situaties waarbij je afhankelijk bent van het oordeel van een adviseur, moet je wel blijven opletten; op dat moment lijkt de adviseur je beste vriend. Toch gaat het erom zelf te bepalen hoe het verder moet. Ook omgekeerd kan het gebeuren: je vrienden zijn je beste adviseurs. Ze overstelpen je met raad en daad en de vraag is wat je eraan hebt. Houd het hoofd koel, want goede raad is duur.

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Juridisch advies'

Bekijk artikelen op categorie