Laat uw advocaat uw ontslag in goede banen leiden

Door Tom Spitters op 18 mei 2010  

Advocaat bij ontslag werkgever nodig? Bij (dreigend) ontslag door de werkgever zijn er in eerste instantie twee zaken die de boventoon voeren. Dat je baas de boosdoener is en als tweede, de ontslagvergoeding waarop je recht denkt te hebben. Hoewel beide reacties logisch zijn en goed te begrijpen, doe jezelf in de situatie van ontslag niet te kort en laat je bijstaan door een arbeidsjurist.

Bepaal de reden voor het ontslag
De beëindiging van een dienstverband heeft een reden, een oorzaak en een aanleiding. Samen met je advocaat is het eerste wat je doet bepalen waar je staat. Is het ontslag terecht of kun je het aanvechten? Vergis je niet, zolang je als volwaardig medewerker je functie hebt vervuld, heb je rechten. Laat de advocaat het ontslag door de werkgever beoordelen.

Bepaal de oplossingsrichting voor het ontslag
Hoewel geld belangrijk is, vooral in een situatie zonder werk, bedenk dat de ontslagvergoeding een zeer tijdelijke oplossing is. Het geld verdampt in hoog tempo en het vinden van een nieuwe baan zal niet vanzelf gaan. Een ontslagvergoeding is dus lang niet altijd de beste oplossing. Belangrijker is het om na te gaan wat je werkelijk wilt en, als het ontslag onvermijdelijk is, hoe je dit kunt aanwenden voor een nieuwe stap in je carrière. Zo kun je, als alternatief, ook aansturen op hulp bij loopbaanadvies en outplacement. Dat is een duur adviestraject, waarbij je door professionals geholpen en gesteund wordt bij het vinden van een nieuwe baan, betaald door de werkgever.

Laat het onderhandelen over aan de ontslagadvocaat
Of het nu gaat om onterecht ontslag door de werkgever, een conflict op het werk, inkrimping en reorganisatie, ieder ontslag kent bijzonderheden waar alleen een ervaren arbeidsjurist de weg in weet te vinden. In veel gevallen is het helaas zo dat zodra het woord gevallen is, de kans op het voortduren van het dienstverband alleen maar kleiner wordt. Reden temeer om je tijdig bij te laten staan.

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Juridisch advies'

Bekijk artikelen op categorie