Juridisch loket en rechtswinkel

Door Tom Spitters op 8 mei 2010  

De rechtswinkel is er voor iedereen. Wanneer iemand behoefte heeft aan juridische informatie, kun hij terecht bij de rechtswinkel. In Nederland is er in veel grote steden een rechtswinkel te vinden. In de rechtswinkel wordt kosteloos juridisch advies gegeven door juridisch vaardige medewerkers. De rechtswinkel is een vrijwilligersorganisatie en de meeste medewerkers zijn student rechten. De rechtswinkel geeft juridisch advies op het gebied van Personen- en familierecht, Consumentenrecht, Huurrecht, Arbeidsrecht en Sociale Zekerheidsrecht. Men kan bij de rechtswinkel via telefonisch consult een vraag stellen of tijdens het inloopspreekuur langskomen.

30 vestigingen
Naast de rechtswinkel kennen we in Nederland ook het juridisch loket. De dienstverlening is nagenoeg hetzelfde als bij de rechtswinkel, alleen werken er bij het juridisch loket geen vrijwilligers maar betaalde juridische medewerkers. Het juridisch loket is een overheidsinstantie, waar iedereen voor gratis juridisch advies terecht kan. Het juridisch loket heeft 30 vestigingen in Nederland waar men terecht kan voor advies en informatie op alle rechtsterreinen. Ook helpt het juridisch loket met het vinden van een geschikte advocaat of mediator.

Advies
Wanneer men behoefte heeft aan juridische hulp is het vaak moeilijk de juiste weg te bewandelen. Waar moet je heen met je vraag en waar moet je beginnen? Het juridisch loket heeft een adviserende rol en wijst kosteloos de weg in het Nederlands rechtssysteem. Wanneer uitgebreider advies of belangenbehartiging nodig blijkt, verwijst het juridisch loket door naar een advocaat of mediator, waar wel voor betaald moet worden. Afhankelijk van het inkomen ontvangt men dan eventueel gesubsidieerde rechtsbijstand en wordt er een eigen, van tevoren vastgestelde bijdrage gevraagd.

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Juridisch advies'

Bekijk artikelen op categorie