Belasting ZZP

Door Tom Spitters op 21 april 2010  

Wie werkt als freelancer en zichzelf verhuurt aan opdrachtgevers wordt ook wel ZZP genoemd; zelfstandige zonder personeel. Als ZZP moet je wel ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en dien je ook een BTW-nummer aan te vragen bij de belastingdienst. Ook als ZZP krijg je te maken met betaling van belasting. De belastingdienst beoordeelt wanneer er sprake is van ondernemerschap en welke belasting dan moet worden afgedragen. Als ZZP heb je met omzet- en eventueel inkomsten belasting te maken.

Omzet belasting
Werkend als ZZP is het mogelijk dat je wel omzet belasting (BTW) moet betalen, maar niet in aanmerking komt voor inkomsten belasting. Iedere ZZP dient een zogenaamde
VAR verklaring aan te vragen bij de belastingdienst; een vrijwaring arbeidsrelatie. Hiermee geeft de ZZP aan, niet in dienst te zijn bij zijn opdrachtgever. Er zijn verschillende VAR-verklaringen. De meest gangbare zijn de VAR-ROW (resultaat uit overige werkzaamheden) en de VAR-WUO (winst uit onderneming). Bij een VAR-ROW hoeft de ZZP alleen de omzet belasting van 6 of 19% af te dragen aan de belastingdienst. Natuurlijk betaalt hij zichzelf loon, maar dat kan op basis van privégebruik zijn, waardoor het niet wordt meegerekend met inkomsten belasting. Dit loon op basis van privégebruik kan elke maand een ander bedrag zijn.

Inkomsten belasting
Inkomsten belasting moet door de ZZP wel betaald worden bij een VAR-WUO. In dat geval betaalt de ZZP zijn eigen salaris. De VAR-WUO geeft een volledige vrijwaring naar de opdrachtgevers, waardoor zij geen inkomsten belasting voor de ZZP hoeven af te dragen. Aangezien de ZZP zichzelf maandelijks een vast bedrag aan loon betaalt (hij is dus in wezen bij zichzelf in dienst), moet hij door ook inkomsten belasting over betalen. Hoeveel dat precies is, wordt voor hem berekend via het formulier ´Aangifte inkomsten belasting´ van de belastingdienst. Een belastingadviseur of accountant is prima in staat dit voor de ZZP in te vullen en te berekenen.

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Freelance'

Bekijk artikelen op categorie